Societat 24/09/2020

Colau reivindica una Mercè "difícil": "La ciutat necessita més que mai la cultura"

L'alcaldessa diu que el pregó de Tortell Poltrona va ser "magnífic" i Collboni el critica

Ara
2 min
El Toc d'Inici de les festes de la Mercè

BarcelonaEl pregó reivindicatiu del pallasso Tortell Poltrona, que va provocar la indignació de Manuel Valls i Cs, va donar ahir el tret de sortida a unes festes de la Mercè atípiques, marcades per la pandèmia, que han mantingut part de la programació amb el requisit de demanar cita prèvia. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat aquest dijous la festa en un moment "complicat" i "molt difícil" per la pandèmia. "La ciutat no es pot aturar i necessita més que mai la cultura", ha assegurat en arribar al Toc de la Mercè, que enguany s'ha celebrat en un format diferent al Moll de la Fusta.

L'alcaldessa ha fet també una crida a la "responsabilitat" per gaudir de les més de 350 activitats culturals programades en una Mercè "de pandèmia" i "atípica", en declaracions recollides per l'ACN. Colau ha agraït el pregó fet per Tortell Poltrona i l'ha qualificat de "magnífic". "Tenia de tot, molta emoció, reflexió crítica, biografia barcelonina, música, cultura…", ha dit.

Segons ella, Poltrona va aconseguir fer "plorar i riure i pràcticament ballar" en un pregó que es presentava "molt difícil" pel context de celebració, marcat pel covid-19. Sobre el fet que regidors de Cs i Barcelona pel Canvi marxessin pel desacord amb el contingut del pregó, Colau ha assegurat que "són lliures d'abandonar la sala".

El seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, ha criticat, en canvi, que "titllar d'inadaptats una bona part de la societat catalana perquè parla castellà és tan absurd com creure que Catalunya és monolingüe i uniforme". Collboni ho ha dit en una piulada l'endemà que Poltrona afirmés durant el pregó que es pot dir inadaptat a "qui rebutja la llengua i la cultura d'un lloc". El regidor socialista s'ha mostrat crític amb la intervenció del pallasso, afirmant que les llengües són "patrimoni de tothom" i que la diversitat és "un valor essencial de les societats avançades".

La presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha reaccionat a la piulada de Collboni també a través de Twitter per recriminar-li que el que deia era "impresentable i irresponsable": "Tu saps, perquè hi eres, que en Tortell Poltrona va qualificar d'inadaptat qui rebutja la llengua i cultura catalanes. No va dir res dels castellanoparlants. Ara, per encàrrec, t'afegeixes a una corda que és tot misèria"

stats