BARCELONA
Societat 07/11/2014

Collboni facilita a Trias l’aprovació inicial dels pressupostos del 2015

El PSC i UxB s’abstenen en la votació d’uns comptes rebutjats pel PP i ICV-EUiA

Núria Martínez
3 min

BarcelonaEls pressupostos del 2015 seran els últims de la legislatura de Trias. Els partits, conscients que les eleccions del maig són a tocar, juguen més que mai les cartes per posicionar-se davant el seu electorat. Ahir, en comissió extraordinària d’economia, empresa i ocupació, es van aprovar inicialment amb els vots a favor de CiU i l’abstenció del PSC i Unitat per Barcelona (UxB). El PP i ICV-EUiA hi van votar en contra. El següent pas per a l’aprovació definitiva serà el ple del 19 de desembre. La minoria simple de què disposa CiU l’aboca a pactar amb altres grups si vol aprovar uns nous pressupostos per a l’any vinent.

El ball el va començar fa dues setmanes l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni. Es va oferir al govern per facilitar l’aprovació dels pressupostos del 2015. A pocs mesos dels comicis, amb enquestes que els van en contra i amb un candidat nou, els socialistes busquen fer-se visibles com un partit de govern. Collboni va prometre al govern municipal l’abstenció als pressupostos si inclouen més accent social. L’abstenció la condicionava a tres requisits: una disminució de les tarifes del transport públic, l’extensió del dret a l’educació de 0 als 3 anys i augmentar els recursos destinats a desocupats de llarga durada. Aquest dimarts la tinent d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, va presentar el projecte de pressupostos -xifrats en 2.550 milions d’euros- amb tres titulars semblants als que exigeix el PSC. No obstant, no parlaven de la línia vermella que exigeix el PSC: la rebaixa de la tarifa del transport públic a Barcelona.

Els pressupostos inclouen un increment d’un 4,6% de la despesa corrent (87,8 milons d’euros) i d’un 13,3% (64,3 milions) de les despeses orientades a polítiques socials. Pel que fa a les inversions, el pressupost les xifra en 381 milions, 45 milions menys que l’exercici anterior. Tot i que es van abstenir en l’aprovació inicial, ahir al matí, abans que se celebrés la comissió, Collboni va defensar que si no es modifiquen, el seu vot serà negatiu. L’alcaldable va afegir que ara sí que cal “una negociació en tota regla” per arribar a un pacte. Per la seva banda, el soci habitual de la legislatura del govern de Trias -el PP- va votar en contra de l’aprovació inicial dels pressupostos i va criticar la posició del grup socialista. El regidor del PP Javier Mulleras va defensar que “no són de Barcelona, sinó d’Artur Mas”. L’altre grup municipal que exerceix de soci del govern, UxB, es va abstenir en la tramitació inicial “per poder facilitar el debat”.

Negociacions fermes amb UxB

El líder municipal d’ERC, Jordi Portabella, va explicar que la negociació dels pressupostos és “discreta però ferma”. De manera previsible, ICV-EUiA va votar en contra de l’aprovació inicial. El portaveu ecosocialista municipal, Quim Mestre, va fer referència al bon estat de les arques municipals i va demanar un increment de la despesa.

Nous pisos a la zona de la presó de la Trinitat

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va comprometre ahir a començar a la zona de la presó de la Trinitat la construcció dels pisos que acolliran els veïns afectats per la reurbanització de la presó. El trasllat dels interns a la nova presó de la Zona Franca es durà a terme a finals del 2016. L’espai es transformarà també, entre altres coses, en una zona d’aparcament i àrea d’esbarjo per a animals de companyia. Trias va anunciar que també acollirà provisionalment espais d’oci i esportius.

stats