Societat 06/05/2018

Comença el judici contra mig centenar d'amotinats a Quatre Camins el 2002

El plet es fa a l'auditori de la Ciutat de la Justícia per falta d'espai i els acusats s'enfronten a penes d'entre cinc i deu anys de presó per atemptat, danys i lesions

Acn
2 min
El centre penitenciari de Quatre Camins en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Ciutat de la Justícia de Barcelona acull a partir d'aquest dilluns i durant dues setmanes el judici contra mig centenar d'homes que el maig del 2002 es van amotinar a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, mentre complien penes de presó. Els reclusos van ferir alguns Mossos d'Esquadra i funcionaris del centre penitenciari i van destrossar diverses cel·les i altres instal·lacions. La fiscalia demana penes de cinc anys de presó per a la majoria dels acusats per danys i atemptat a l'autoritat, i deu anys de presó per a dos dels presos per haver ferit dos funcionaris.

Segons la fiscalia, les setmanes prèvies al motí hi havia hagut queixes i reclamacions per part d'alguns presos, que demanaven una millora dels seus drets i condicions. Després del sopar del 29 de maig, quan va sonar la sirena perquè els presos tornessin a les seves cel·les a les 20.45 h, diversos reclusos del Mòdul 1 van negar-se a reingressar. Es van anar escalfant els ànims amb amenaces als funcionaris, i al final reclusos del Mòdul 2 també es van afegir a la protesta. Armats amb pals, pedres i ferros que van trobar al pati van agredir diversos funcionaris i després van pujar a la teulada per evitar la intervenció dels antiavalots dels Mossos, alguns dels quals també van ser agredits. A més, van causar danys valorats en prop de 32.000 euros a cinc cel·les, així com quadres de llums, portes, finestres del búnquer i vidres. Dos dels reclusos, a més, van agredir dos funcionaris, que van patir ferides importants. Per això es demana tres anys de presó per atemptat a l'autoritat i dos per danys a la majoria dels acusats, i cinc anys més per lesions i atemptat a l'autoritat contra els dos reclusos que van ferir greument dos funcionaris, a qui hauran d'indemnitzar amb 9.200 euros en total.

El judici es fa a l'auditori de la Ciutat de la Justícia de Barcelona perquè tots els acusats no caben als jutjats de Granollers on s'hauria de celebrar la vista oral.

stats