Societat 25/05/2021

Comença la vacunació amb segones dosis dels col·lectius essencials

Catalunya espera rebre un total de 431.460 vacunes fins dilluns que ve

Ara
2 min
Campanya de vacunació contra el covid-19

BarcelonaEls menors de 60 anys que pertanyen a col·lectius essencials i que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca a principis de febrer ja poden començar a demanar cita per a la segona injecció, que serà de Pfizer excepte si demanen expressament l'administració de la d'AstraZeneca. Alguns centres ja estan donant hora per vacunar aquests col·lectius, si bé la immunització començarà de manera generalitzada aquest dijous.

En el cas de les persones que vulguin repetir amb la vacuna anglosueca, caldrà que signin un document de consentiment informat que es pot descarregar a la web del departament de Salut o agafar al mateix lloc de vacunació el dia de la cita. El document deixarà constància del seu rebuig a l'hora de rebre Pfizer per completar la pauta i de l'assumpció del "risc infreqüent de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia". El consentiment s'haurà d'entregar el dia de la vacunació i els centres els recolliran i custodiaran.

Tot i que l'únic criteri de l'estratègia de vacunació és l'edat –el pla avança per franges d'edat, en ordre descendent–, inicialment Espanya només inoculava el preparat anglosuec als professionals considerats essencials de menys de 55 anys com ara mestres, policies i fisioterapeutes. Amb tot, la detecció d'uns pocs i infreqüents casos de trombosi en persones vacunades va fer que l'Estat decidís limitar l'administració d'AstraZeneca a la franja que va dels 60 als 69 anys (els nascuts entre 1952 i 1961). I això malgrat que l'Agència Europea dels Medicaments (EMA) en va avalar la seguretat i l'ús en totes les persones de més de 18 anys.

240.000 catalans

Amb aquest canvi, unes 240.000 persones a Catalunya –2 milions a tot l'Estat– amb edats compreses entre els 18 i els 59 anys havien quedat als llimbs: no sabien si podrien rebre la segona vacuna d'AstraZeneca, si els en posarien una altra o si es quedarien únicament amb la protecció conferida per la primera injecció. Mentre es prenia una decisió, el ministeri de Sanitat va optar per allargar el període màxim d'administració de la segona dosi, passant de les dotze setmanes recomanades pel fabricant a setze. Un espaiament temporal que ja s'exhaureix en alguns casos.

Però ara sembla que es desencalla el procés. El ministeri de Sanitat va decidir la setmana passada que la millor opció per a la població de menys de 60 anys vacunada en primera dosi amb el preparat anglosuec era rebre la segona de Pfizer, però l'estratègia de combinació de vacunes no va convèncer les comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, que van reaccionar en tromba exigint que es permetés repetir-la amb el mateix productor per completar la pauta. Finalment la ministra Carolina Darias va optar per deixar en mans del comitè de bioètica d’Espanya la possibilitat que qui volgués la dosi d'AstraZeneca signés un document de consentiment informat, i ho va avalar.

Actualment hi ha habilitats a Catalunya 63 centres de vacunació, 25 dels quals s'encarregaran de posar la segona dosi als col·lectius essencials. L'oferta de vacunació per a aquestes persones serà la disponible segons el nombre de vacunes anunciades la setmana anterior que hagin d'arribar a Catalunya. Aquesta setmana, per exemple, Catalunya espera un total de 431.460 vacunes: les 278.460 de Pfizer –que a partir d'ara repartirà dues remeses de 139.230 dosis a la setmana–, les 43.000 d'AstraZeneca que van aterrar dilluns, unes 59.500 que s'entregaran divendres de Janssen i les 50.500 dosis de Moderna que s'espera que arribin dilluns que ve.

stats