El Comitè d'Ètica de l'Ajuntament estira les orelles a Ada Colau

L'alcaldessa va autoritzar la contractació de la parella de la regidora Lucía Martín

2 min
L'alcaldessa Ada Colau durant un ple municipal

BarcelonaEl Comitè d'Ètica de l'Ajuntament de Barcelona ha acusat l'alcaldessa Ada Colau de fer "un dany al prestigi i a la imatge pública de la institució" autoritzant el setembre del 2020 la contractació d'Alicia Ramos com a assessora municipal. Ramos era la parella de la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, i, a més, se la contractava per treballar per a la quarta tinència d'alcaldia, que és, precisament, la d'Habitatge. La regidora de Ciutadans, María Luz Guilarte, va denunciar aquest nomenament i el secretari del Comitè de l'Ajuntament de Barcelona li ha donat la raó. En l'apartat de les recomanacions, el secretari no demana que es rescindeixi el contracte a Ramos –de fet, ja no treballa per al consistori–, però sí que demana que "en el futur s'eviti el dany al prestigi i la imatge pública de l'Ajuntament de Barcelona derivat o associable a casos de real o potencial conflicte d'interès en el nomenament dels càrrecs eventuals".

El codi ètic de l'Ajuntament de Barcelona avisa que, en cap cas, l'exercici de qualsevol càrrec pot suposar "incórrer en situació de conflicte d'interès, ja sigui real, potencial o aparent", i obliga a "abstenir-se de participar en aquells assumptes en què concorri algun supòsit legal d'abstenció o estigui en perill la imparcialitat". Fins i tot aclareix que aquest conflicte es pot provocar per "interessos familiars, incloent-hi els del cònjuge o persona amb qui convisqui". El fet que el càrrec fos d'assessora i eventual va permetre que la selecció no es fes a partir d'un concurs públic, sinó amb un nomenament de l'alcaldessa. Com que Colau "no té vincle familiar de cap grau, ni relació personal comparable", segons les conclusions, "queda lliure de reprovació per un possible conflicte d'interès en la designació del càrrec de referència". Tot i així, "l'alcaldessa té la responsabilitat dels seus nomenaments". El document també critica que a l'expedient administratiu "no hi consti cap raó ni document" que justifiqui el nomenament d'Alicia Ramos.

Des del govern municipal defensen que el nomenament es va fer "seguint els mateixos criteris que la resta d'eventuals de tots els grups" i, malgrat la claredat de les recomanacions del Comitè d'Ètica, consideren que el que es qüestiona no és tant el nomenament com "un aspecte purament formal", ja que "el currículum ha de figurar a l'expedient".

A la denúncia, Guilarte advertia que hi ha "un modus operandi institucionalitzat a l'Ajuntament" que consisteix en "nomenar persones amb relacions familiars o d'afectivitat" i posava dos exemples més.

stats