Concentració a Barcelona per exigir respecte als drets dels migrants

Els manifestants denuncien els partits d'extrema dreta per culpar els nouvinguts de la crisi social i econòmica a Europa

Més de cinquanta persones s'han congregat aquest diumenge al monument a Colom de Barcelona per defensar els drets humans dels migrants i la seva lliure circulació. Durant l'acte, convocat per la xarxa d'activisme Caravana Obrim Fronteres, s'han desplegat diverses pancartes i s'ha llegit un manifest per denunciar les polítiques xenòfobes, racistes i masclistes dels partits d'extrema dreta a Europa i al món. Hi ha hagut denuncia també per "la manipulació i la falsedat" dels discursos que culpen la migració de la crisi social i econòmica per tal d'amagar les responsabilitats europees en aquesta crisi.

La concentració s'ha repetit en diverses ciutats europees i dels EUA, com a San Francisco. En el cas de Barcelona, els impulsors són una xarxa d'activistes nascuda fa tres anys i mig amb l'objectiu de sensibilitzar i mobilitzar la societat en la defensa dels drets de les persones que busquen refugi. El manifest que han llegit a Colom exigeix respecte pels drets humans en les polítiques migratòries, acabar amb les expulsions de persones i que s'estableixin vies de pas segures per a les persones que es veuen forçades a emigrar dels seus països.

Els participants a la concentració han criticat el paper dels governs europeus, que s'han negat a obrir els ports i han incomplert els acords de cooperació europea a l'hora d'oferir els ajuts necessaris a totes les persones que arriben per mar. En declaracions als mitjans, Sira Ruiz i Nogales, membre de Caravana Obrim Fronteres, ha explicat que el principal motiu d'aquesta mobilització és "denunciar les polítiques xenòfobes, racistes i masclistes que porten els partits d'extrema dreta a Europa i al món i que es veuen reflectides en programes i partits com Vox". Ruiz i Nogales ha explicat que Caravana Obrim Fronteres no fa política institucional, sinó que és "un agent polític de canvi des de la societat, que defensa polítiques adreçades a la vida i no a la mort".

Al final de la concentració, els assistents han unit les seves mans per fer una espiral que ha acabat amb una abraçada. Un símbol que s'ha fet en molts punts de l'estat espanyol i d'Europa en defensa dels drets humans dels migrants.