Societat 08/05/2019

70 anys més de presó per a un violador reincident

L'home va segrestar, va agredir sexualment i va intentar matar una dona durant un permís penitenciari

Montse Riart / Pau Esparch
3 min
La Montse, a l'esquerra de la imatge, sortint de l'Audiència de Barcelona, acompanyada d'altres persones, amb un cartell de "Culpables" i una samarreta amb el lema "Justícia culpable"

Barcelona"Sense cap mena de dubte, Tomás Pardo Caro va ser qui va cometre els fets". L'Audiència de Barcelona ha sigut contundent en la nova sentència per a aquest violador reincident. El tribunal l'ha condemnat a 70 anys de presó per haver segrestat, haver agredit sexualment i haver intentat matar una dona l'octubre del 2016 a Castellbisbal, durant un permís penitenciari. L'home havia rebut una autorització de l'Audiència per sortir tres dies de la presó, on complia una condemna de 26 anys de reclusió per la violació d'una dona, amb intent d'homicidi i robatori, comesa el 2002 a Martorell. Aprofitant aquest permís, Pardo va tornar a atacar.

El 29 d'octubre del 2016, a tres quarts de set del matí, l'home va abordar una dona en un aparcament d'Igualada i amb una navalla li va exigir que el portés amb cotxe a Martorell. Mentre la dona conduïa, durant els 53 quilòmetres de recorregut, Pardo li mostrava la navalla. A l'arribar a un carrer sense sortida d'una urbanització de Castellbisbal, pròxim a un bosc i a la zona on va perpetrar la violació del 2002, l'home va obligar la víctima a aparcar i baixar del vehicle. Després la va fer a entrar al bosc. "T'ha tocat", li va dir Pardo, que va violar la dona dos cops i la va obligar a fer-li una fel·lació. Tot seguit la va forçar a donar-li les claus del cotxe, la targeta de crèdit i el número PIN.

Després la va fer caminar entre vegetació i bardisses. L'home es va situar darrere de la víctima i "de forma totalment sorprenent, sense dir res i amb la intenció de causar-li la mort", per evitar que el poguessin identificar i detenir, li va clavar la navalla set cops al coll i un més a la zona lumbar. La dona va caure a terra i es va fer passar per morta, com a maniobra de supervivència. Ell, pensant que l'havia matat, la va arrossegar uns metres i la va tirar per un barranc de cinc metres d'altura. Li va tirar terra i branques per tapar-la i intentar impedir que la poguessin trobar. Pardo va agafar el cotxe de la víctima i va anar a Martorell, on va deixar el vehicle.

Aquest és el relat que recull la condemna de la secció 7 de l'Audiència. La sentència també exposa que la dona va sobreviure perquè va poder enviar la ubicació, des del mòbil de la seva empresa, i gràcies a això els serveis d'emergències i els Mossos d'Esquadra la van poder rescatar. Gràcies a la ràpida intervenció, la víctima va sobreviure tot i les lesions de risc vital. A part de les seqüeles físiques per les ferides de la navalla, la dona pateix estrès posttraumàtic i segueix un tractament psiquiàtric "sense que es pugui albirar la seva estabilització o millora", apunta la sentència. El tribunal obliga el condemnat a indemnitzar la víctima amb 1,1 milions d'euros.

La sentència també deixa clar que l'home complirà un màxim de 30 anys de presó i li imposa una ordre d'allunyament durant 95 anys. Els magistrats consideren provats els fets perquè Pardo va admetre haver atacat la dona durant el judici, que es va fer a porta tancada a petició de la víctima, així com per la declaració de la mateixa dona.

Un permís denegat 13 vegades

Pardo va obtenir l'autorització per sortir de la presó després que l'informe dels Serveis Penitenciaris digués que "havia evolucionat molt la seva personalitat" i que "era conscient del mal que va causar a les víctimes". Tot i que el jutjat penitenciari va denegar-li el permís 13 vegades per la "gravetat" dels delictes comesos, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona va acceptar el febrer del 2016 que l'home tingués un permís de tres dies. L'octubre del mateix any en va obtenir un altre i va ser quan va cometre la segona violació. Pardo torna a ser a la presó des del novembre del 2016, després de ser detingut per la violació a Castellbisbal. La sentència, que es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dona tota la responsabilitat dels fets a l'home, encara que l'atac es produís durant un permís penitenciari.

stats