Societat 18/02/2016

Condemnes de fins a 20 anys per a la màfia que prostituïa nigerianes a la Rambla de Barcelona

El tribunal ha jutjat la cúpula a Barcelona de la Supreme Eiye Confraternity, desarticulada el 2012 i que els Mossos van tornar a colpejar fa tres mesos

Enric Borràs
3 min
Deu acusats s'enfronten a peticions de condemna de 23 anys de presó per formar part d'una xarxa que obligava dones nigerianes a prostituir-se a Barcelona / EFE / QUIQUE GARCIA

BarcelonaL’Audiència de Barcelona ha condemnat a penes d’entre sis i vint anys de presó vuit membres de la cúpula de la màfia nigeriana que prostituïa a la força dones a la Rambla i al Camp Nou de Barcelona fins que els van arrestar els Mossos el 2012 en l’operació Moai. Es tracta de dirigents de la secció local de la Supreme Eiye Confraternity, la mateixa màfia nascuda d’una secta universitària que els Mossos van tornar a desarticular fa tres mesos en una altra operació, amb 23 detencions. Segons la policia l'organització criminal controlava la comunitat nigeriana a Catalunya.

Els dirigents de la màfia deien que eren innocents –i alguns que ni havien sentit a parlar de la prostitució de nigerianes a Barcelona–. Però el tribunal comptava, per condemnar-los, amb una quantitat ingent de gravacions de trucades, registres d’enviaments de diners a desenes de països, informes de seguiment dels Mossos i els testimonis de cinc víctimes de prostitució forçada, una de les quals va declarar al judici.

La sentència detalla com les noies, captades a Nigèria i a altres països, sovint amb falses ofertes de feina que es convertien en esclavatge sexual, eren sotmeses amb “amenaces, coaccions i violència física”. El relat de la testimoni protegida XX201 és especialment colpidor: al sumari del cas s’explica com la van dur a Barcelona quan tenia 20 anys i la van prostituir a la força durant tres anys amb cops, pallisses i amenaces d’arrencar-li les dents, tallar-li el coll o fer mal a la seva família. Un informe psicològic determina que tot això li va deixar un síndrome d’estrès posttraumàtic que li fa recordar aquell infern d’una manera tan viva que és com si li tornés a passar.

Tot i la condemna hi ha membres de la màfia que s’han salvat del judici, perquè no se’ls ha pogut identificar, havien marxat de l’Estat o no hi havia prou proves en contra seva. Cal tenir en compte que la Supreme Eiye és una organització criminal amb presència en desenes de països de tots els continents que també ha disparat l'alarma fora de Catalunya. A més, el tribunal absol dos dels deu acusats perquè considera que no hi ha prou proves per condemnar-los. D’un s’havien declarat il·lícites les gravacions de converses telefòniques que l’implicaven.

A cinc dels membres de la màfia els han condemnat per dirigir l’organització criminal i a tres més per formar-ne part. A això cal sumar-hi els delictes d’immigració il·legal, tràfic de persones per a la prostitució i falsedat documental. La condemna més contundent, de vint anys i sis mesos de presó, és per a Friday Ebo, l’home que localitzava les dones a Nigèria, els oferia una feina falsa i les convencia per dur-les a Barcelona a canvi de fins a 50.000 euros. Com que les dones no tenien els diners, s’endeutaven i les obligaven a prostituïr-se amb l’excusa de pagar.

Ebo també coordinava els viatges de les dones i s’assegurava que, un cop a Barcelona, fossin explotades. La segona condemna més dura, d’onze anys, és per a la dona d’Ebo, Pat Izogie, que l’ajudava i controlava les noies explotades.

Sentència del cas Moai contra la Supreme Eiye
stats