Societat 03/04/2016

El conductor francès que va provocar els set morts de Pont de Molins tenia el carnet retirat

El conseller Jordi Jané recorda que el 2015 es van obrir 8.345 expedients per persones que conduïen sense carnet, més de 5.000 per fer-ho després d'haver perdut tots els punts per infraccions

Albert Solé
2 min
Així ha quedat el cotxe francès, un Golf

BarcelonaEl conductor del cotxe que va provocar ahir el greu accident de la N-II a Pont de MolinsPont de Molins on van morir set persones tenia el carnet de conduir retirat. Era francès i el desembre passat va perdre tots els punts del carnet, segons ha confirmat el conseller d'Interior, Jordi Jané. Els motius de la retirada del carnet era per multes per excés de velocitatraó principal de l'accident d'ahir– i per consum d'alcohol.

"Un cop més, després d'un altre accident greu, hem de recordar que s'han de seguir les normes quan es condueix un vehicle", recorda el conseller.

Segons explica 'La Varguardia' també, els cinc ocupants del cotxe francès tenien nombrosos antecedents policials, malgrat la seva joventut –entre 19 i 22 anys–: tràfic i consum de drogues, desordres públics, atracament amb força i robatori de cotxes. Preguntat per aquest fet, Jané no ha volgut fer cap comentari, "perquè són persones que ja són mortes". Dins el vehicle hi havia més de 6.500 euros en feixos de bitllets a més d'ampolles d'alcohol.

Dels cinc joves morts en el Golf que va provocar l'accident, dos eren francesos –el conductor, de Perpinyà, i un altre–, dos més eren marroquins residents a Carcassona i el cinquè era tunisià resident a Tolosa.

Aquests cinc joves van morir en l'accident –cap d'ells duia cinturó–, igual que dos dels tres ocupants del vehicle amb què van xocar violentament. El tercer, el conductor, que sí que duia el cinturó posat, igual que el copilot, està ingressat a l'Hospital Trueta de Girona en estat crític.

Carnet per punts

Aquest 1 de juliol es compliran 10 anys de la implantació del carnet per punts a l'Estat. Segons ha explicat el conseller, el 2015 a Catalunya van obrir 8.345 expedients a persones que conduïen sense el carnet en vigor, 300 més que el 2014. D'aquests, 5.191 era per conduir després d'haver perdut tots els punts, 2.254 per conduir sense haver-se tret mai el carnet, i 900 per tenir el carnet suspès judicialment o administrativament.

Per aquest motiu el Servei Català de Trànsit proposa modificacions legals contra les persones que condueixin sense carnet o el carnet retirat. Les multes ara són de 500 euros.

Endurir el tracte a conductors sense carnet

La Generalitat ha remès una proposta a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al fiscal de sala coordinador de seguretat viària, a partir d'un protocol elaborat per la Comissaria de Mobilitat dels Mossos, per endurir el tracte policial als que condueixen sense carnet.

Després d'accidents com el que va tenir lloc a Fornells de la Selva (Gironès) el 20 de gener, quan un conductor begut i a qui s'havia retirat el carnet va causar la mort d'una jove de 25 anys , Jané ha explicat la iniciativa. L'objectiu és, segons el conseller, privar de llibertat ni que sigui durant unes hores aquells conductors que han estat detectats en accidents i sense carnet, ja sigui perquè no en tenen o bé perquè se'ls hi ha retirat després de quedar-se sense punts per múltiples infraccions comeses.

"Però cal fer-ho amb garanties jurídiques", ha subratllat Jané, que ha dit que no revelarà els detalls fins que no estigui ben coordinat amb les respectives fiscalies.

El 2015, els Mossos van detectar a les carreteres catalanes 8.345 conductors sense carnet de conduir.

stats