Societat 02/04/2016

Jané apunta l'excés de velocitat com a causa de l'accident a Pont de Molins

El conseller d'Interior confirma que al cotxe de matrícula francesa hi havia més 5.200 euros en efectiu i assegura que no sembla que el vehicle fugís de res

Ara
4 min
Els Mossos d'Esquadra mirant el punt de l'accident

BarcelonaEl conseller d'Interior, Jordi Jané, ha comparegut aquest dissabte al matí després del tràgic accident de trànsit que ha tingut lloc, a primera hora, a la N-II a Pont de Molins, a pocs quilòmetres de Figueres (Alt Empordà), que s'ha saldat amb set víctimes mortals i un ferit greu. El conseller ha concretat que els cinc ocupants del cotxe de matrícula francesa que ha impactat de forma lateral contra un Dacia Sandero de matrícula espanyola anaven sense el cinturó de seguretat i que el vehicle circulava a una velocitat excessiva.

Jané ha apuntat que els tres ocupants del cotxe català anaven a treballar a un restaurant del Pertús. Dos d'ells han resultat morts i el conductor està ferit de gravetat a l'Hospital Trueta. L'excés de velocitat del cotxe francès, segons el conseller, ha fet que el vehicle "estigués a punt de fer volta de campana" a la sortida d'un revolt just abans d'impactar contra l'altre cotxe.

El conseller també ha confirmat que a l'interior del cotxe de matrícula francesa s'hi ha trobat una quantitat important de diners en efectiu. En concret, ha dit, com a mínim un feix amb 5.260 euros i sembla que hi hauria més feixos en altres punts del vehicle. Jané, però, ha negat que semblés que aquest vehicle fugís de res o es trobés en una persecució. El que no es descarta, en canvi, és que circulés acompanyat d'un altre cotxe, que hauria fugit en el moment de l'impacte.

En el vehicle català, el conductor i l'acompanyant portaven el cinturó de seguretat però no el portava l'home que viatjava al seient del darrere i que, com l'acompanyant, ha resultat mort.

Jané ha fet incidència en la necessitat de desdoblar la N-II, una "via molt conflictiva" que, ha remarcat, fa més de 20 anys que té el projecte sobre la taula. "Cada any als pressupostos generals de l'Estat hi he vist esmenes dels companys de Girona que demanen un desdoblament que, finalment, no arriba", ha apuntat. També els alcaldes de Figueres i Pont de Molins han insistit en la urgència del desdoblament.

En declaracions a Efe-TV, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha demanat el desdoblament "urgentíssim" de la N-II perquè és una carretera d'alta sinistralitat i ha insistit que és una reivindicació del territori des de fa molts anys. Felip ha recordat que es tracta d'una de les carreteres "més transitades" d'Espanya i la porta d'accés a França, i malgrat això només té un carril per sentit.

L'alcalde de Pont de Molins, Josep Fuentes, ha explicat, de la seva banda, que aquest tram de la N-II l'anomenen "el revolt de la mort" perquè és un "punt negre" on hi ha hagut diversos accidents i, sobretot, quan plou cal anar amb molt de compte.

Radars mòbils i atemptats jihadistes

El conseller d'Interior, al seu torn, ha reiterat el missatge de "contundència" per fer front a les actituds que puguin "comportar una imprudència" per evitar que "víctimes que circulaven bé rebin l'impacte d'un tercer", com ha passat en l'accident d'aquest dissabte. I ha remarcat mesures com la instal·lació de radars mòbils en llocs on hi ha hagut accidents. En concret, ha dit, ara n'hi ha 11 i es vol acabar l'any amb 30.

Jané, però, s'ha negat a concretar on s'ubicaran aquests nous radars per motius de seguretat, perquè, ha dit, darrere de cada radar mòbil hi ha una patrulla de la policia, i els cossos de seguretat són "el primer objectiu" de l'Estat Islàmic. "Si anunciem on són els radars mòbils estarem anunciant a un possible jihadista a quin punt té un equip policial", ha dit.

Puigdemont lamenta les "set vides perdudes"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat avui les "set vides perdudes" en l'accident d'aquest dissabte al matí a la carretera N-II. "Set vides perdudes i un ferit greu en un accident a la N-II a l'Alt Empordà. El meu condol i la meva solidaritat amb les víctimes", ha subratllat en un missatge al seu compte personal a Twitter.

Més tard, en una visita a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), Puigdemont ha tornat a mostrar el condol per la "tragèdia" en una carretera que "és maleïda". "És la carretera internacional, d'alta densitat, probablement la més freqüentada entre l'estat espanyol i França, i lamentablement continua sense estar desdoblada malgrat que sigui el clam unànime del territori", ha assenyalat.

Rull: "La desinversió de l'Estat, si té un paradigma, és aquesta N-II"

També n'ha parlat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull: "Les coses, però, s'han de fer quan toquen i s'ha de ser extraordinàriament sensible a la seguretat viària", ha afirmat el conseller, que ha afegit que "la desinversió de l'Estat, si té un paradigma, és aquesta N-II, o la N-340 a l'entorn de Tarragona". "Tota aquesta línia de la costa amb molt de trànsit no està en les condicions que el país necessita i exigeix". Rull ha recordat que durant la darrera reunió que va mantenir amb la ministra, a principis de febrer, Ana Pastor li va assegurar que entre els mesos de juny i juliol es licitaran les obres del tram entre Orriols i la Jonquera.

stats