Societat 19/03/2020

Igualada confirma els mals presagis: moren 9 persones en un sol dia

Castells insisteix que el que passa a la conca d'Òdena és un espòiler del que passarà a Catalunya Coronavirus: l'última hora del Covid-19 a Catalunya, en directe

G. A. / L. F.
3 min
Hospital d'Igualada

BarcelonaL’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ho avisava dijous al matí. “Lamentablement es compliran les pitjors previsions i avui serà un mal dia per a la conca d’Òdena”. A la nit, el recompte del departament de Salut li donava malauradament la raó: 9 persones van morir en un sol dia, malgrat que el nombre de contagis es va mantenir estable, en 207 persones en el total acumulat, la mateixa xifra que el dia anterior. En total, han mort 24 persones a la conca d’Òdena, i les 9 d’ahir suposaven un increment del 60% respecte a les 15 registrades el dia anterior. Set persones continuen greus.

Els recomptes del departament de Salut tenen una lectura en clau catalana i un apartat especial en clau igualadina, únic municipi que mereix menció específica per la seva excepcionalitat, amb els 70.000 habitants de la conca d’Odena confinats des de fa ja una setmana per aturar la propagació del brot detectat a l’Hospital d’Igualada.

Aquestes dues lectures, però, poden acabar convergint, segons la tesi de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que ahir va insistir que “el que passa a la conca d’Òdena és un espòiler del que passarà a Catalunya en els pròxims dies”. La situació passa “de ser greu a molt greu”, va advertir el batlle, que fa uns dies en una entrevista a l’ARA ja assegurava que tenia la sensació que “el que ha passat a Igualada tard o d’hora acabarà passant a tot el país”.

Per això Castells va reivindicar un cop més la importància de quedar-se a casa i evitar els contagis. “És més important que mai que tothom sigui conscient de l’extrema gravetat de la situació”, va dir, i va censurar els “comportaments inconscients i insolidaris” d’alguns ciutadans. Va dir que la Policia Local ha identificat 13 grups de joves que eren al carrer en grup, així com 16 persones més, 17 establiments que estaven oberts i 15 vehicles que circulaven tot i el confinament. En total, s’han interposat sis sancions per no respectar les ordres del Govern, i l’alcalde ja ha avisat que ha donat instruccions per “incrementar la duresa del control”. “Respecteu el confinament”, va demanar.

L’alcalde també va dir que ahir al vespre o avui arribaran les 4.000 mascaretes que han quedat “aturades a Madrid”. Duraran, segons la seva estimació, una setmana com a màxim. Com que es preveia que ahir es complissin “les pitjors previsions” a l’Hospital d’Igualada, Castells va defensar que “qualsevol ajuda de personal sanitari, tant de metges com d’infermeria, i també tot el material possible, seran més necessaris que mai”. L’alcalde també va demanar un “pla de contingència” per a les residències d’avis.

L’Ajuntament també va anunciar algunes “mesures de contenció econòmica” que afecten sobretot les empreses: es reduiran les taxes d’escombraries proporcionalment als dies que han hagut de tancar, igual que la taxa d’ocupació a la via pública –que afecta sobretot bars i terrasses– i les taxes dels mercats ambulants. A més, es farà un pla de xoc a proveïdors per provar de reduir els terminis de pagament i “generar una dinàmica d’activació econòmica” des dels ajuntaments i, finalment, se suspendran temporalment les quotes dels espais cívics o escoles de música. Altres mesures que s'han pres a la conca són la posada a punt d'un hospital de campanya per si és necessari i la desinfecció dels espais més concorreguts.

stats