El confinament durant la primera onada a Espanya va arribar massa tard

Haver decretat el confinament una setmana abans hauria evitat més de 20.000 morts per covid-19

2 min
Vista del passeig de la Bonanova de Barcelona durant el confinament total de Catalunya

BarcelonaOficialment, la primera onada de covid-19 va causar unes 28.000 morts a tot Espanya. S’haurien pogut evitar? Un estudi encapçalat per l’equip d’Àlex Arenas, professor ICREA de matemàtiques i enginyeria informàtica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, revela que haver decretat el confinament total just una setmana abans hauria limitat la mortalitat a només 5.000 casos. En canvi, si s’hagués decretat una setmana després, el nombre total s’hauria pogut disparar fins a 120.000 morts. El factor temps, assegura Arenas, “és clau” quan les úniques mesures que es poden aplicar per contenir la pandèmia són de tipus no farmacològic i la incidència segueix una corba de creixement exponencial. Dit d’una altra manera: el confinament va arribar massa tard.

El primer confinament es va decretar el dia 15 de març juntament amb l’estat d’alarma. Posteriorment, del dia 29 al 12 d’abril, es va decretar el confinament total. A partir del 2 de maig es van anar aixecant progressivament les mesures restrictives. Durant tot aquest temps, les mesures que es van adoptar van ser la distància física, la higiene de mans, l'ús de mascareta i la limitació, més o menys intensa, de les interaccions socials. Sense vacunes ni medicaments específics, eren les úniques respostes possibles per fer front al covid-19.

“Hem agafat les dades oficials de la primera onada i, mitjançant mètodes estadístics, hem reconstruït tant el que va ser la incidència com el retard en la notificació”, explica el matemàtic. “Al principi no detectàvem eficaçment la infecció”, continua. Un cop feta la reconstrucció, l’equip d’Arenas va simular els diferents escenaris, principalment el confinament, per establir què hauria passat si s’hagués aplicat abans o després. El resultat és que “perdre només un dia per aplicar el confinament” va causar “efectes dramàtics”. Segons els càlculs de l’expert, haver actuat una setmana abans hauria reduït les 28.000 morts a tan sols 5.000. “Aquesta dada ens ha d’ajudar a prendre més bones decisions en el futur”, afirma. I haver ajornat el confinament una setmana podria haver causat 120.000 morts.

Un segon resultat és que malgrat que la corba continuava creixent, un dels indicadors, la velocitat de contagi (l l’Rt), s’estancava o començava a disminuir abans de decretar el confinament. “La gent s’ho veia a venir”, suggereix Arenas. Una anàlisi detallada del consum d’informació relativa a la pandèmia, el trànsit d’internet, les xarxes socials o els temes de consulta, que van créixer de manera notable durant els dies previs, posa en evidència un “estat d’alerta poblacional” que va fer que la primera onada no fos pitjor.

stats