Societat 28/07/2020

El govern espanyol segueix negociant amb el Regne Unit perquè faci marxa enrere

La CEOE exigeix a la Moncloa mesures per pal·liar la crisi derivada de la caiguda del turisme

Ot Serra / Núria Rius
3 min
Els ministres  Nadia Calviño, María Jesús Montero i Salvador Illa en roda de premsa aquest dimarts

MadridEl govern espanyol segueix plantant batalla per revertir la decisió del Regne Unit d'obligar a passar 15 dies en quarantena els viatgers provinents de l'Estat, mentre la patronal pressiona perquè es prenguin mesures davant la caiguda del turisme. La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la vicepresidenta tercera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, han comparegut en roda de premsa després del consell de ministres d'aquest dimarts, que s'emmarca en el degoteig de països que desaconsellen viatjar a Espanya. En el cas del Regne Unit, a qualsevol punt de la Península i dels arxipèlags balear i canari; i Alemanya s'hi ha afegit aquest matí, però redueix els punts conflictius a Catalunya, l'Aragó i Navarra. "Som un destí incomparable, un destí segur que s'ha reforçat per fer front als rebrots", ha afirmat Montero.

Tal com ja va manifestar aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha insistit aquest dimarts que l'executiu segueix parlant amb les autoritats del Regne Unit perquè faci marxa enrere, explicant que els rebrots es focalitzen en dues zones específiques: l'Aragó i Catalunya. En declaracions des de Grècia ha assegurat que a l'estat espanyol la propagació del coronavirus "està controlada" i ha qualificat de "normal" que alguns països desaconsellin viatjar a les zones més afectades, de la mateixa manera que Espanya també recomana als seus ciutadans que no es desplacin als països amb més presència de la malaltia. Montero ha afegit que els contactes amb Londres són fluids i que es mantenen també al més alt nivell, amb la participació de Sánchez inclosa.

Les organitzacions empresarials vinculades al turisme temen un estiu negre i aquest mateix dimarts el consell d'aquest àmbit de la patronal CEOE ha emès un comunicat en què exigeix a la Moncloa que convoqui "de forma immediata" un grup de treball interministerial per abordar propostes per pal·liar la crisi. "Estem generant una situació d'alarma permanent, en lloc de contextualitzar les dades i les informacions sobre els brots de covid-19, perquè es percebin de forma objectiva a la resta de països europeus", diu el comunicat. Montero ha manifestat que les relacions amb la CEOE són permanents en el marc de la taula de diàleg social per abordar la situació, però ha negat que s'estiguin emetent missatges contradictoris sobre l'estat epidemiològic a l'Estat.

Illa: "Estem en un escenari de control"

En aquest sentit, Salvador Illa ha reiterat que a l'Estat s'està en un "escenari de control" del covid-19, a diferència de la situació a nivell internacional, "que no és bona", especialment al continent americà. El titular de Sanitat ha destacat que el 64% dels nous casos són a Catalunya i l'Aragó i que el 60% són asimptomàtics, de manera que "es posa de manifest la gran tasca de cribatge" que s'està duent a terme a les comunitats autònomes. Segons el seu criteri, les mesures que estan prenent els diferents territoris són "adequades", malgrat que s'estiguin produint escenes com la celebració de l'ascens del Sabadell a Segona Divisió. Illa ha expressat el seu "disgust" per la celebració multitudinària que es va produir al carrer sense protecció.

El discurs moderadament optimista d'Illa ha anat acompanyat de la negativa de Montero a recórrer a l'estat d'alarma per fer front als rebrots. Preguntada per aquesta possibilitat, ha assenyalat que de moment els instruments de detecció precoç i de seguiment i vigilància són suficients per gestionar l'increment de contagis que s'estan produint les últimes setmanes. "El decret d'alarma és l'últim recurs que té la normativa en cas que s'hagin de produir situacions legals que ara no estan a l'agenda", ha anotat la ministra portaveu.

Nova línia d'avals de l'ICO

En roda de premsa després del consell de ministres, el govern espanyol també ha anunciat el funcionament d'una nova línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per valor de 40.000 milions d'euros. L'executiu ha anunciat la posada en marxa d'un primer tram de 8.000 milions per impulsar les inversions d'autònoms i empreses d'aquells sectors que generen "valor afegit", així com per finançar capital circulant. D'aquests 8.000 milions d'euros, 5.000 es destinaran a autònoms i pimes, i la resta, 3.000, a empreses. Fins ara, el ministeri d'Economia ha aprovat un total de 741.542 operacions que han permès mobilitzar més de 90.000 milions d'euros.

stats