El Consell d’Europa denuncia un "patró" de maltractaments físics als presos i detinguts a Espanya

L'organisme torna a reclamar al govern espanyol que posi mesures per evitar els abusos policials

2 min
Una imatge d'una presó de l'Estat, en una imatge d'arxiu.

ParísNo és la primera vegada que el Consell d'Europa –un organisme regional europeu en defensa dels drets humans– denuncia abusos policials a l'Estat, però en l'informe publicat aquest dimarts l'organització va més enllà i adverteix que no es tracta de casos aïllats sinó que els maltractaments s'han convertit en una pràctica massa freqüent. "És motiu de gran preocupació", afirma el document. Després d'una visita a diferents presons –la majoria a Madrid, València i Sevilla– per part de membres del Comitè de Prevenció de la Tortura i d'entrevistar desenes de presos el setembre del 2020, el Consell d'Europa conclou que "hi continua havent un patró de maltractaments físics infligits pels funcionaris de presons com a reacció desproporcionada i punitiva" als comportaments d'alguns presos, i reclama al govern de Pedro Sánchez que prengui mesures per frenar la violència policial.

El Comitè adverteix que els abusos policials no es produeixen només sobre la població reclusa sinó també durant les detencions i els interrogatoris a les comissaries. L'informe subratlla que, tot i que la majoria de persones entrevistades declaren que han estat tractades "correctament" pels cossos policials, el Comitè ha rebut "un nombre important" de denúncies de maltractaments, fins i tot de menors d'edat, que afectaven principalment la Policia Nacional. Es tracta de "bufetades, cops de puny i cops de peu al cos i a la cara. De vegades també amb cops de porra i altres objectes", afirma l'informe.

El Comitè de Prevenció de la Tortura atorga tota la credibilitat a les denúncies. El document detalla que la violència denunciada coincidia amb informes mèdics, lesions visibles i, de vegades, testimonis. De fet, l'informe recull alguns dels casos i fins i tot aporta fotografies de persones que han patit presumptament agressions en mans de la policia. En alguns casos, hi ha una denúncia formal interposada, però en d'altres els agredits no s'atreveixen a denunciar i han demanat als membres del Consell d'Europa que no revelin la seva identitat.

Costelles trencades i agressions a menors

Entre els exemples que ofereix l'informe hi ha el d'un home detingut en un parc de València l'agost del 2020. Estant dret i amb les mans amunt, tal com li havia demanat l'agent, un segon policia se li acosta per darrere i li dona un cop amb una porra al tòrax que el fa caure a terra. El cop va ser tan fort que li va produir una fractura de dues costelles. L'informe policial indicava que l'home s'havia autolesionat. En un altre cas, un menor d'edat denuncia que quan arriba a la comissaria, a Madrid, un agent li posa una manta al cap i li dona cops a les cames amb la porra. Més tard, un altre agent entra a la cel·la i li tira a la cara un encenedor que li provoca una ferida sagnant, i un tercer policia li hauria donat posteriorment bufetades i cops de peu a les cames.

"Els maltractaments s'infligien suposadament com a mitjà per obligar els sospitosos a proporcionar informació, confessar determinats delictes o per castigar-los pel suposat delicte comès", assegura l'informe. El Comitè també denuncia abusos verbals de policies, que inclouen insults racistes a persones estrangeres "pel color de la seva pell o el seu origen", i manilles massa ajustades.

stats