Societat 30/06/2021

La consellera d'Igualtat: "Hem vingut a sacsejar la Generalitat"

Tània Verge anuncia el desplegament de lleis contra la violència masclista i la LGTB-fòbia i l'equitat en l'accés a l'avortament a tot Catalunya

2 min
La consellera Verge, la segona per l'esquerra, en la compareixença en comissió al Parlament

BarcelonaAcabar amb les dificultats que tenen moltes dones per disposar de productes d'higiene per a la regla, garantir la igualtat d'accés a l'avortament a tot el territori català o impulsar la formació del personal de les administracions en la lluita contra la LGTB-fòbia. Són objectius que Tània Verge, titular de la nova conselleria d'Igualtat i Feminismes, ha assenyalat en la seva primera compareixença en comissió parlamentària per exposar les grans línies i com s'estructura el departament. En aquesta enumeració de plans i programes previstos i en declaracions de voluntat de cara a la legislatura, la consellera s'ha compromès a obrir una Oficina per a la Igualtat de Tracte i No-Discriminació, inclosa a la llei contra la violència masclista de l'any passat, per acabar amb "la violència institucional i la revictimització, sigui per acció o omissió". I, seguint amb el desplegament de la legislació ja existent, ha avançat l'aprovació del règim sancionador en la llei del 2014 contra la LGBT-fòbia però, alhora que ho anunciava com un avenç, ha admès que per competències els càstigs només poden ser de caràcter administratiu i ha instat els afectats a denunciar les agressions de tot tipus a la policia i els tribunals.

Verge ha posat èmfasi que la conselleria "liderarà" la feina del Govern per a la "transformació feminista del país" però que les polítiques igualitàries a tots els nivells no són una competència exclusiva d'aquesta àrea, sinó que, a banda d'una "agenda pròpia", es pretén "impregnar" tots i cadascun dels departaments i, en aquest sentit, ha citat expressament el de Drets Socials i Educació, així com la perspectiva de gènere que tindrà el repartiment dels anomenats fons New Generation.

Verge ha arribat al Parlament envoltada de la cúpula del seu departament, que tot just comença ara a prendre possessió i a muntar una estructura tant amb la concentració de direccions generals que fins ara estaven repartides per altres organigrames com la creació de nous ens. "Hem nascut de zero però no tenim zero pressupost perquè absorbim xarxes i recursos d’altres departaments ja pressupostats", ha afirmat la consellera, que ha hagut de sentir com les diputades Anna Grau (Cs) i la ultradretana Mónica Lora (Vox) qüestionaven la creació del que han titllat de "xiringuito" sense objectius ni programa.

Ja a l'inici de la llarga compareixença, la consellera ha admès que no podia detallar les polítiques perquè les estructures s'estan polint però ha insistit que, malgrat l'expectació i expectatives al voltant de la nova conselleria, ha assegurat que l'objectiu final és que el Govern i la societat donin valor a la perspectiva de gènere amb polítiques reals, compartint una agenda local i global i en paral·lel anant desenvolupant "l'agenda pròpia". En aquest sentit, ha incidit que la voluntat de la nova conselleria és la de "sacsejar la Generalitat" de manera transversal i interseccional. "No venim a fer retocs en l’edifici de les polítiques d’igualtat sinó a fer estructures al barri sencer", ha il·lustrat.

En el torn d'intervencions, la socialista Gemma Lienas i la cupaire Laia Estrada s'han felicitat per la creació del nou departament però han alertat que no es pot quedar només en una estructura oficial, sinó que ha de donar respostes i solucions "no a un col·lectiu sinó al 52% de la població que representen les dones", ha afirmat Lienas.

stats