Coronavirus

¿Soc contacte estret d'un positiu? Salut llança un test online per descongestionar les consultes

El resultat es coneix en menys d'un minut i, si cal, s'indiquen les mesures que s'han de prendre

ARA
2 min
Un grup d'amics assegut a la terrassa d'un bar de Barcelona.

BarcelonaIdentificar els contactes de positius i complir correctament les quarantenes necessàries és clau en una cinquena onada de covid-19 amb més interacció social i desplaçaments que les anteriors. Per aquest motiu, el departament de Salut ha creat un qüestionari online que permet a qualsevol personal verificar en menys d'un minut si és un contacte estret d'un positiu. El resultat es coneix en acabar el test i, si és necessari, el mateix aplicatiu indica a l'usuari les mesures que cal que prengui.

Amb aquesta eina, el Govern vol reduir les consultes als centres d'atenció primària (CAP) i al telèfon d'atenció sanitària, el 061, que no necessitin l’atenció d’un professional sanitari i que es puguin resoldre amb aquest qüestionari web per centrar l'activitat dels serveis sanitaris en els casos amb símptomes i en altres problemes de salut, tant si estan relacionats amb el covid-19 com si no.

Pantalla d'inici del qüestionari web facilitat pel departament de Salut.

Un test de vuit preguntes

El test consta de vuit preguntes que s'han de respondre amb o no. Entre altres coses, es pregunta si s'ha estat en contacte amb una persona positiva de covid, si s'ha estat a menys de dos metres de distància de la persona positiva, si s'ha rebut la pauta completa de vacunació o si s'ha experimentat algun tipus de símptoma.

Si el resultat del test revela que la persona és contacte estret, se li indica que s'ha d'aïllar deu dies a casa i que ha d'estar alerta per si desenvolupa símptomes en algun moment, tal com estableixen les mesures actuals. A més, s'informa que en cas de detectar malestar relacionat amb el covid, ha de contactar amb el seu CAP o bé trucar al 061. El formulari també recomana que la persona demani al seu contacte positiu que el reporti com a contacte estret al lloc web habilitat.

En cas que la persona no sigui contacte estret, se li notifica que no ha de fer quarantena, però que ha de continuar respectant les mesures de prevenció i protecció davant el virus.

Altres eines

La Generalitat ja va posar en marxa durant les primeres onades de la pandèmia l'aplicació mòbil, Stop Covid-19 Cat, per fer seguiment mèdic a les persones que presenten símptomes lleus de la malaltia, i va crear el qüestionari web sobre salut mental, gestioemocional.cat, per oferir recursos per ajudar la ciutadania a gestionar les seves emocions.

stats