Coronavirus

Els contagis es multipliquen per quatre a Barcelona: Colau demana evitar les platges a la nit

L'Ajuntament anuncia un reforç del dispositiu policial a la Barceloneta i remullarà la sorra per acabar amb els botellons

3 min
Un grup de persones marxen d'un 'botellon' sota l'atenta mirada d'un agent

BarcelonaLes dades d'evolució del covid no són bones i preocupen especialment les de Barcelona: en l'última setmana, els contagis es van multiplicar per quatre a la ciutat i van arribar als 8.915. Més de mil positius per dia, quan fa només tres setmanes se'n comptaven uns 150. "El nombre de contagis ha pujat molt en pocs dies", ha avisat en roda de premsa la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que, com feia en els moments més durs de la pandèmia, ha comparegut acompanyada del tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i del regidor Eloi Badia, que és qui s'ocupa de la gestió de les platges, un dels punts de la ciutat que més preocupen per les aglomeracions nocturnes. Tancat l'oci nocturn, el govern de Colau ha centrat avui el seu missatge en la necessitat d'evitar aglomeracions a l'espai públic i específicament a la zona de platges, tot i que ha descartat tancar-les per no concentrar encara més persones en altres espais.

El tinent d'alcalde de Seguretat ha demanat a tothom que eviti anar-hi i que, en la mesura del possible, surti en espais pròxims a casa seva i evitant les grans concentracions. "Ens hi estem jugant moltíssim", ha avisat. Però, donant per fet que, malgrat aquesta crida, les platges tornaran a ser aquest cap de setmana el principal punt d'atracció nocturna, el consistori ha anunciat també un reforç dels dispositius policials i de neteja per intentar pal·liar les molèsties que viuen els veïns de zones com la Barceloneta. El que es preveu és que informadors i agents expulsin de l'interior del barri els grups que van o venen de les platges i els condueixin a carrers més amples com Joan de Borbó. I, també coordinar, equips de neteja i policia per evitar que els grups tornin als llocs d'on se'ls ha expulsat, siguin places o platges: quan la policia els faci fora, la zona es remullarà -també, la sorra de les platges- com s'ha vist tants cops a les places de Gràcia.

El reforç de la Guàrdia Urbana, segons han concretat, no serà tan ampli com el 30% extra que es va preveure per a la revetlla de Sant Joan, però s'hi acostarà i es demanarà més presència de Mossos. "No hem tirat la tovallola en la cerca del descans dels veïns", ha assegurat el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, en una clara intenció de calmar els ànims d'associacions de veïns com la de la Barceloneta o el Casc Antic, que aquests dies s'han mobilitzat contra l'incivisme nocturn. Els afectats denuncien que, des que s'han acabat restriccions com el toc de queda, el soroll i la brutícia amb què conviuen a la nit són fins i tot pitjors que els dels anteriors a la pandèmia. Estan cansats de ser el punt de pas cap als botellons que s'organitzen a les platges.

Segons Batlle, en la situació actual, tant de boom de contagis com d'afartament veïnal pel soroll nocturn, el control de l'activitat al front marítim passa a ser "una prioritat absoluta". El dispositiu especial s'enfoca a la zona de platges però el govern municipal assegurà que s'estendrà a qualsevol lloc on hi pugui haver un ús intensiu de l'espai públic, com les places de Gràcia o el passeig del Born.

Els tres regidors que han comparegut en roda de premsa han fet una crida a la prudència en mesures com l'ús de la mascareta quan no es pugui mantenir la distància mínima encara que s'estigui a l'aire lliure, però han descartat demanar restriccions més estrictes com un retorn al confiament nocturn.

En alerta per l'atenció primària

Segons la radiografia de la situació que ha fet la responsable de Salut, el que més preocupa ara mateix és la pressió que està havent d'aguantar l'atenció primària, perquè el creixement de contagis, que afecta sobretot la població més jove, s'ha traduït en un lleu repunt de les hospitalitzacions (de 129 el 28 de juny a 160 el 5 de juliol). "Res a veure amb el que s'havia viscut en altres moments", ha apuntat Tarafa. L'increment no s'ha notat de moment a les UCI.

stats