La guerra contra la droga arrossega l'home que havia de lluitar contra els caps del narcotràfic d'Algesires

Presó per al capità de la Guàrdia Civil Joaquín Franco per pertànyer a organització criminal

La Línea de la Concepción (Cadis) s'ha convertit en l'imaginari periodístic en una espècie de Colòmbia andalusa on el narco campa per on vol amb la connivència de les més altes esferes de la vida pública. Tot i que aquesta etiqueta desperta la crítica del sensacionalisme, conté sens dubte una bona dosi de veritat, tal com demostra la detenció dimecres del cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Algesires, figura clau en la lluita contra les bandes. El jutjat de guàrdia de la localitat gaditana ha decretat aquest dijous l'ingrés a presó, comunicada i sense fiança, del capità de la Benemèrita Joaquín Franco, sobre el qual pesen els presumptes delictes de prevaricació, revelació de secrets i pertinença a organització criminal, entre d'altres. El seu despatx i el seu domicili, a Tarifa, van ser escorcollats durant hores. 

Fonts de la investigació asseguren que el setge sobre el capità es va anar estrenyent al llarg dels mesos, ja que se sospitava que era qui col·laborava amb els caps de la zona: el 'Messi de l'haixix' (sobrenom d'Abdellah El Haj Sadek) i el seu antic subaltern Emilio Mazuelo (àlies Emilio el Moro). De fet, Franco va intermediar el novembre del 2017 perquè el Messi s'entregués a la policia, tot i que mesos més tard –març del 2018– es va donar a la fuga al·legant per carta "l'enorme pressió" que sentia després del desplegament policial decretat per l'exministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido (PP). El Moro acabaria detingut uns mesos després acusat de continuar el negoci del Messi. 

En un comunicat difós ahir, l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) va mostrar la seva "profunda preocupació" per la complexitat d'una trama on estarien implicades "les altes instàncies de l'administració i la funció pública". La AUGC vol que el govern espanyol qualifiqui el Camp de Gibraltar com a "zona d'especial singularitat", amb tres efectes estrictament policials –més presència dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, més especialització i compensacions per la "perillositat, penositat i sobreesforç" que suposa exercir a la regió– i dos de caràcter socioeconòmic –pla d'ocupació i millora de l'escolarització.

A les reaccions es va sumar l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC): "La notícia és una gerra d'aigua freda. Esperem que es faci una rigorosa investigació i que es depuri qualsevol implicació amb el narcotràfic d'aquest o aquells companys que puguin tenir vinculació amb els delinqüents que ens agredeixen i assetgen".