Societat 27/07/2015

La convivència i el civisme empitjoren a Barcelona

Quasi un de cada quatre ciutadans es va sentir víctima d'un delicte el 2014 segons les últimes dades de l'Ajuntament

Martí Gelabert
3 min
Vigilants de seguretat perseguint carteristes al metro

BarcelonaL'índex de victimització a Barcelona -els ciutadans que s'han sentit víctimes d'un delicte- augmenta en 2,9 punts el 2014 respecte a l'any anterior i se situa en el 23,7%. Per tant, quasi un de cada quatre ciutadans va viure una experiència delictiva. Així ho ha assegurat aquest dilluns el comissionat de seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, en la presentació de l'enquesta de victimització que presenta cada any el consistori.

En relació a aquest augment, Recasens ha indicat que els resultats del 2013 presenten una "anomalia" a causa d'una "infravaloració dels intents de furt". De fet, enguany la xifra de victimització no consumada ha apujat 4 punts. A més l'Ajuntament aposta per una nova metodologia per "fer aflorar la victimització que passa més desapercebuda". Una d'aquestes novetats, de fet, ha estat assolir una millor representativitat de la població estrangera, ja que s'ha partit d'estadística oficial i, els anys anteriors, era complicat arribar-hi.

En aquest sentit, Recasens ha assenyalat que el consistori treballarà per apropar-se als ciutadans a partir de polítiques de seguretat per detectar els principals problemes i orígens. D'aquesta manera, s'organitzaran taules i reunions amb grups de veïns de Barcelona per analitzar les seves demandes i, així, "evitar anar a remolc" de les problemàtiques, avançant-se a elles.

L'àmbit principal en què s'han vist afectats els enquestats ha estat el de la seguretat personal, que arriba al 14,8%, 7 punts major al de la victimització en relació al vehicle (7,8%). En el cas de l'índex referit a la botiga o negocis, la xifra se situa a l'1,1%.

Per primera vegada des del 2010, els veïns dels barris més centrals ja no són els que concentren la majoria d'experiències de victimització, tot i que Ciutat Vella segueix concentrant el major índex (30.2%). L'Eixample, que ocupava el segon lloc el 2013, passa a ser el quart districte amb un 25,3% de persones que han viscut una experiència delictiva. Sant Martí (26,6%) i Sants-Montjuïc (26,5%) se situen en el segon i tercer lloc. La resta de districtes mostra xifres molt homogènies, on Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia presenten un índex més baix.

Convivència i civisme, preocupants

La percepció sobre conflictes de convivència i mal civisme s'incrementa a la ciutat. La causa principal que han detectat des de l'Ajuntament ha estat "la forta crispació de la crisi". En el cas de la convivència, la percepció de problemes ha augmentat en gairebé cinc punts, mentre que, en el cas del civisme, la diferència és de poques dècimes. En aquesta direcció, els districtes que assoleixen majors puntuacions amb civisme són Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, mentre que els menys valorats són Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Nou Barris.

D'altra banda, però, malgrat l'increment de victimització, els barcelonins denuncien menys els delictes. L'índex de denúncia cau del 46,4% assolit el 2013 fins el 23,4% d'aquest últim registre. Aquesta xifra s'allunya molt de la d'altres països europeus, que oscil·la entre 40% i 50%, segons ha apuntat l'Ajuntament. Els principal motius, segons han contestat els enquestats, resideixen en què "la policia pot fer poca cosa" i en què és complicat fer els tràmits. De fet, el director de prevenció de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Lahosa, que ha presentat els resultats de l'enquesta al costat de Recasens, ha mostrat la seva preocupació per aquesta caiguda.

Tot i les xifres presentades, els barcelonins aproven la seguretat a nivell de barri i ciutat. Aquestes dades romanen estables en relació a l'any anterior. Segons el comissionat de seguretat, es continua amb una "tònica positiva de percepció de seguretat", encara que afegeix que "és necessari fer canvis constants" per millorar.

stats