12 infectats per coronavirus a Catalunya i més de vuitanta a tot l'Estat

Sanitat estudia si cal abordar mesures excepcionals per intentar frenar els contagis

MARIONA FERRER I FORNELLS / ARA

El coronavirus es continua estenent per Catalunya i el conjunt de l'Estat. El ministeri de Sanitat manté el nivell 1, el de contenció, si bé ha convocat d'urgència tots els consellers autonòmics a una reunió telemàtica per abordar la possibilitat d'implantar mesures excepcionals com fan alguns països com França, que han prohibit les grans aglomeracions de més de 5.000 persones en llocs tancats per evitar-ne la propagació. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha insistit en roda de premsa que no els semblava la millor solució, si bé ha destacat que ara mateix els preocupen nou casos en què no han pogut identificar l'origen del contagi. I és que en un 10% del total d'infectats a l'Estat no se'ls ha identificat cap relació amb una zona de risc.

Què se sap i què no se sap del nou coronavirus?

La principal zona crítica és a prop de Madrid, al municipi de Torrejón de Ardoz, però també a Barcelona, en concret a l'Hospital Clínic, pel cas d'una metge de 58 anys de Sant Cugat que es va contagiar en un congrés sanitari a Munic. També hi ha preocupació pel cas d'una sanitària en un hospital basc. En aquest sentit, Simón ha alertat de la necessitat que sobretot el personal mèdic adopti precaucions especials i no vagi a zones de risc per no estendre el problema en centres de salut, així com també poder disposar de tot el personal quan els contagis augmentin a Espanya i també les situacions crítiques. Ara mateix hi ha tres casos de gravetat: dos a Madrid, estables dins la gravetat, i un a Navarra.

"Alguns països del nostre entorn estan adoptant mesures per incrementar la situació de control i es plantegen la possibilitat que en algunes zones concretes calgui passar a una zona de mitigació per entendre que hi està havent transmissió comunitària", ha plantejat Simón en relació amb el cas de França, on en algunes zones van rebre la visita de tres mil aficionats de futbol del nord d'Itàlia. Ara bé, considera que a Espanya "no s'ha donat encara aquesta situació i que ara el que cal provar de garantir és que les zones on hi ha dubtes no hi hagi una transmissió desconeguda".

Així avança l'epidèmia del coronavirus en temps real

Tots els nous casos a Catalunya, importats

El departament de Salut ha confirmat aquest diumenge sis casos nous de coronavirus a Catalunya que se sumen als sis que ja hi havia. Els nous casos són dos homes, un de 25 anys i resident a Barcelona i l’altre de 26 anys i resident a Milà. Tots dos van ser a Milà del 20 al 26 de febrer. També hi ha una dona de 62 anys de l’Hospitalet de Llobregat que va estar en contacte amb un dels casos confirmats, els altres casos són dues dones de 20 i 16 anys residents a Girona que van viatjar al nord d’Itàlia entre els dies 14 i 16 de febrer. L'últim cas és un home de 28 anys resident a Barcelona que va viatjar a Milà del 20 al 23 de febrer. Tots ells estan en estat lleu.

La Covid-19 és com una grip?

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en una entrevista a RAC1 que "no hi ha por d'un col·lapse" al sistema sanitari i demana calma. També, en la línia del ministeri de Sanitat, descarta prohibir concentracions: "De moment estem molt tranquils amb la situació actual", subratlla". La consellera creu que cal "consens" per començar a demanar restriccions als llocs públics i que la situació està en fase "de contenció".

Sánchez defensa la sanitat pública

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha referit aquest diumenge al coronavirus i tal i com ha recollit l'agència Efe ha dit que "inquieta i preocupa a tothom" però ha deixat clar que per sobre de tot hi ha "la confiança dels ciutadans en un sistema públic de sanitat que garanteix la salut de tots, independentment de la seva condició social". Sánchez ha explicat que estan treballant "colze amb colze" amb els governs autonòmics per tal de frenar l'expansió de la malaltia i ha destacat la confiança en els científics. "En aquests tipus de crisis i malalties el que no compta són la ideologia i les opinions sinó la ciència i el coneixement, que són les que garanteixen les persones que estan als centres (mèdics), ha dit. 

Noves vacunes i antivirals, el doble repte als laboratoris

Ja són 81 els casos de coronavirus a l'Estat aquest diumenge. Es distribueixen així: 

 • Catalunya: 12 infectats
 • País Valencià: 15 infectats
 • Balears: 1 infectat (més un ja donat d'alta)
 • Comunitat de Madrid: 15 infectats
 • País Basc: 9 infectats
 • Andalusia: 12 infectats
 • Cantàbria: 1 infectats
 • Astúries: 1 infectat
 • Extremadura: 4 infectats
 • Castella-la Manxa: 1 infectat
 • Castella i Lleó: 3 infectats
 • Canàries: 6 infectats (més un ja donat d'alta)
 • Navarra: 1 infectat