Societat 13/11/2020

El ritme de nous ingressos a les UCI s'alenteix

La desescalada s'iniciarà d'aquí deu dies sense haver assolit els indicadors mínims marcats pel Govern

Gemma Garrido Granger
4 min
Una sanitaria creuant el pont de la Ronda de Dalt de Barcelona.

Santa Coloma de GramenetL'epidèmia de coronavirus perd força al conjunt de Catalunya. La corba de contagis va caient diàriament i en tres setmanes s'ha aconseguit reduir el ritme de propagació del virus (R) per sota de l'1. Però Catalunya encara està transitant el pic assistencial, una fita que s'espera assolir a finals d'aquesta setmana. "S'estan donant més altes que ingressos a l'hospital i el ritme d'entrades a les unitats de cures intensives (UCI) s'ha estabilitzat", ha assegurat aquest divendres el secretari general de Salut, Marc Ramentol. En aquests moments, el 58% dels prop de 1.100 llits de crítics disponibles a Catalunya, tant de la xarxa pública com de la privada, es destinen a malalts de coronavirus. A les plantes d'hospitalització convencional hi ha 2.995 pacients, el 24% de la capacitat total de la xarxa pública, situada entorn als 16.000 llits.

La disminució del ritme d'ingressos a les UCI que destaca la conselleria de Salut la proporciona, precisament, l'ocupació dels llits. Si es comparen les dades dels últims 14 dies amb les dades de principis de novembre, quan hi havia 478 malalts greus, s'observa que en només set dies la dada creixia fins als 547 pacients crítics, és a dir les entrades a l'UCI van augmentar un 14%. En canvi, aquesta setmana, s'ha alentit aquesta arribada: el degoteig d'ingressos continua, i ja que en són 580 (+21% més respecte a la primera setmana del mes), però l'increment és només del 7% respecte a la setmana passada. Un exemple clar és el de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que aquest cap de setmana tancarà la tercera planta de covid pel descens de nous ingressos de pacients.

La circulació del virus s'està desaccelerant i els indicadors epidemiològics comencen a acostar-se als valors marcats per les autoritats sanitàries per controlar la transmissió: abaixar la taxa de contagis perquè de cada 100 infeccions no se'n generin més de 80 noves; reduir a un miler la xifra de contagis diaris, i disminuir la pressió a les UCI, tenint-hi com a màxim 300 pacients. Però encara no: de moment el país no ha assolit els nivells de propagació ni el ritme d'ingressos als hospitals considerats desitjables.

La taxa de contagi encara no ha arribat al 0,80 ambicionat per les autoritats, però s'hi acosta i ja se situa en el 0,85. "Veiem un descens homogeni a tot el territori. Ens hi acostem a poc a poc", ha explicat el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. La incidència acumulada també va a la baixa: entre el 27 d'octubre i el 9 de novembre es van diagnosticar 686 positius per 100.000 habitants. L'epidemiòleg ha assenyalat que l'evolució concorda força amb la prevista pels models matemàtics i les prediccions del Govern.

Confiança en les restriccions

Amb tot, i d'acord amb les projeccions de la conselleria, en catorze dies només s'haurà aconseguit controlar un dels tres indicadors, la R. Això significa que la desescalada, prevista pel dilluns 23 de novembre, s'iniciarà sense haver assolit les dades epidemiològiques que el Govern s'havia marcat inicialment com a valors mínims per flexibilitzar les restriccions. De fet, Salut treballa amb la previsió que la pròrroga de les restriccions que es consolidi la davallada de la pressió assistencial, primer a llits convencionals i dies després a les UCI. No obstant això, no s'arribarà als nivells desitjats per l'executiu, ha reconegut Ramentol.

Segons els models elaborats per Salut, el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el sistema sanitari podria tenir aproximadament 400 malalts crítics i 2.000 pacients hospitalitzats pel virus el dia que caduquen les restriccions. És a dir, que encara hi haurà 100 malalts crítics i un miler de greus més respecte a les previsions governamentals.

Un cop superat el pic assistencial, tant d'hospitalitzacions a llits convencionals com d'entrades a la UCI, Mendioroz ha afirmat que es donarà el pic de mortalitat. Les dades que proporcionen les funeràries encara són "altes" i esfereïdores: només aquest divendres han trascendit 71 morts més, 479 si es tenen en compte les dades del 3 al 9 de novembre, els registres més actualitzats i fiables.

Ramentol ha admès que "cal més temps" per doblegar la corba i per esmorteir l'impacte del virus. Un oxigen que el departament espera que el proporcioni la pròrroga de les restriccions, la resolució de les quals ha de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), previsiblement aquest dissabte. El número 2 de Salut ha defensat que mantenir el tancament de l'hostaleria i la cultura durant deu dies més permetrà continuar consolidant la tendència a la baixa. "Volem arribar a un número que ens permeti guanyar eficiència en el rastreig de casos", ha afegit, per poder recuperar les estructures de seguiment de cadenes i indicar els aïllaments.

"Descompressió assistencial"

El secretari general de Salut ha assegurat que els deu dies vinents es farà arribar als sectors de l'hostaleria i la cultura un pla de desescalada "per treballar-lo conjuntament" i poder anar reobrint progressivament els negocis. "Mantenir-los oberts en un context de pandèmia que no canviarà és responsabilitat del Govern", ha afirmat Ramentol, però ha apuntat que és necessària la col·laboració del sector que, ha dit, ja fan amb el seu "sacrifici" i el cessament de l'activitat. Segons Salut, aquest sobreesforç del sector econòmic també serà clau per aconseguir la descongestió i "descompressió" assistencial, tant als hospitals com als centres d'atenció primària.

Ara, per exemple, la primària ja està notant també que s'hi adrecen menys consultes relacionades amb el covid-19, segons Salut. Una reducció que es materialitza sobretot a les urgències, on s'han atès unes 26.000 sospites aquesta setmana, un 15% menys respecte a la setmana anterior. Entre el 3 i el 9 de novembre, s'han fet un total de 315.321 proves de diagnòstics (184.543 PCR i 130.778 tests ràpids), de les quals un 10% han resultat positives.

Del total de proves, 10.753 (el 3,4%), s'han fet a les residències de gent gran, on es perceben millores incipients. "[Les dades] Tampoc no permeten ser gaire optimistes", ha matisat Ramentol. A hores d'ara, el 16,5% dels geriàtrics catalans tenen almenys un cas detectat, quan la setmana passada eren el 19%, però encara hi ha un 2,6% de residents positius. Fa una setmana el 2,9% dels ancians en residències estaven afectats pel virus.

stats