Societat 30/03/2020

Sanitat situa el principal repte en evitar la saturació de les UCI: sis comunitats autònomes, "al límit"

Espanya registra per tercer dia consecutiu un rècord de morts: 838 en les últimes 24 hores

Laia Forès / Maria Ortega
3 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Madrid / BarcelonaEl nombre de morts pel covid-19 a Espanya no deixa de créixer. Per tercer dia consecutiu, la xifra marca un nou rècord aquest diumenge: 838 en les últimes 24 hores. En total, des de l'inici de la pandèmia, se n'han registrat 6.528, segons les dades que ha publicat el ministeri de Sanitat. Per contra, baixa el nombre de nous casos positius en comparació amb el dia anterior. Els diagnòstics confirmats ja arriben als 78.797. Són 6.549 més que dissabte, un 9% més. Un percentatge inferior al registrat en els últims dies, com ha remarcat en la seva valoració diària de la situació el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha apuntat, això sí, que cal "anar amb compte" amb les dades perquè sent cap de setmana hi pot haver endarreriments. El nombre de morts, ha apuntat, manté una "línia estable" i ara l'objectiu primordial és evitar el possible col·lapse de les UCI. Fer el possible perquè no se saturin i això faci incrementar la letalitat de la malaltia.

Les entrades a les unitats de cures intensives són molt més ràpides que les sortides i hi ha sis comunitats autònomes que ja estan "al límit" i tres més que s'hi estan apropant ràpidament, però Simón no ha detallat de quins territoris es tracta. "Estem intentant aconseguir com sigui que aquests límits no se superin", ha avisat. En termes generals, amb tot, ha valorat que l'evolució de la malaltia "s'ha estabilitzat" i "fins i tot comença a baixar". "Si aconseguim entre tots reduir la transmissió, la situació canviarà de manera substancial en la pròxima setmana o deu dies", ha considerat.

La xifra de nous positius, però, és incerta perquè a l'Estat no s'està realitzant la prova del covid-19 a la majoria de persones que tenen símptomes lleus i passen aïllats a casa la malaltia. També estan en clar descens els nous casos greus: entre dissabte i diumenge, els malalts que estan a l'UCI s'han incrementat en 332 persones, menys que els 410 del dia anterior.

Pel que fa al nombre de persones que s'han curat, la xifra s'eleva a 14.709. No és el cas de les ministres d'Igualtat, Irene Montero, i de Política Territorial, Carolina Darias, que després d'estar 15 dies en quarentena per haver donat positiu a la prova del coronavirus, han repetit la prova i segueix sent positiva. Tant Montero com Darias es troben bé i continuaran aïllades a casa seva. Sobre la possibilitat que el virus segueixi actiu més de dues setmanes, Simón ha admès que algun cop ha passat però que els protocols actuals, que preveuen una durada de 14 dies, funcionen bé en la majoria dels casos. No els consta, ha dit, que això suposi un risc per a la transmissió de la malaltia. Simón ha posat en valor que ara prop del 20% dels diagnosticats ja s'han recuperat: "És una molt bona notícia". Ha evitat, però, comparar aquests resultats amb els que s'estan registrant a Itàlia.

Pel que fa al material de protecció, Simón ha defensat que no estan podent fer grans encàrrecs, però sí reposant el que s'utilitza i que ara esperen l'arribada avui mateix d'un milió i mig de mascaretes quirúrgiques.

El general Miguel Ángel Villarroya, cap de l'estat major de la defensa, ha remarcat, al seu torn, que estan treballant en la desinfecció d'infraestructures com l'aeroport de Vitòria i, també, hospitals i residències de gent gran. També estan donant suport als trasllats de cadàvers al Palau de Gel de Madrid –84, durat el dia d'ahir– i que tenen un airbus carregant material a Xangai, que està previst que arribi demà. També estan donant suport a la instal·lació d'un hospital de campanya al Gregorio Marañón i al de la Fira de Barcelona i Ifema a Madrid.

La Policia Nacional va fer ahir 61 detencions relacionades amb el confinament i el total ja arriba a 760. Pel que fa a les sancions, se'n van tramitar 4.683.

stats