Coronavirus

La Fiscalia porta als jutjats la mort de 64 persones de la residència de Tremp

Acusa l'antiga directora d'homicidi imprudent i tracte degradant per un dels brots de covid més greus de la pandèmia a Espanya

ARA
2 min
Expedient sancionador a la residència de Tremp

BarcelonaUn any després de començar la investigació, la Fiscalia de Lleida ha presentat aquest dijous una denúncia pels delictes d'homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat a la feina contra la residència Fiella de Tremp, en la qual la Generalitat va haver d'intervenir durant els primers mesos de la pandèmia. Per al ministeri públic hi ha evidències de "disfuncions gravíssimes" al geriàtric que van facilitar un brot de covid que va causar la mort de 64 dels 142 residents, el novembre del 2020.

La denúncia s'ha lliurat al jutjat d'instrucció número dos de la capital pallaresa i detalla com la direcció del centre no va complir el pla de contingència, segons informa l'ACN. La Fiscalia considera que els responsables del centre van actuar amb falta de previsió, control i supervisió al no voler assumir les recomanacions fetes des del departament de Salut, que és qui va assumir la gestió dels geriàtrics en el pitjor moment de la pandèmia.

La Fiscalia assenyala concretament que la directora i la responsable higienicosanitària del geriàtric, depenent de la fundació religiosa Fiella, van ignorar els "defectes greus" en la sectorització de les persones residents positives de coronavirus, l'ús dels equips de protecció individual –els EPI– del personal, així com en el tractament d'aliments, vestuari i residus i, molt especialment, en l'assistència sanitària als contagiats.

El brot a la residència es va detectar a finals de novembre del 2020 i en pocs dies es va escampar ràpidament per les habitacions i sales del centre: va afectar la majoria de treballadors i residents. D'aquest últim grup, en va morir més de la meitat, i entre la plantilla es van encomanar 42 dels 65 professionals. Es va convertir en un dels brots més greus a tot Espanya.

A conseqüència d'aquesta alta incidència, i després que Salut detectés també irregularitats en l'organització del centre, va retirar la Fundació Fiella de la gestió i la va concedir a l'Hospital Sant Joan de Déu, primer de forma temporal i finalment fins al 2026, per garantir "el correcte funcionament" de la residència.

L'acusació de la Fiscalia en aquest cas és una de les poques causes de morts en les residències que han arribat, de moment, als jutjats espanyols, cosa que han denunciat tant els familiars dels residents com l'organització Amnistia Internacional, que, en un informe d'aquesta setmana, retreia al ministeri públic que es desentengués de les denúncies i les arxivés sense ni tan sols cridar testimonis a declarar.

stats