Societat 21/04/2020

El Govern refreda ara el "passaport immunitari" i ja parla d'altres opcions

El pla de desconfinament se centra en els tests i en la monitorització de contagiats i contactes

Germán Aranda Millán / Núria Orriols
4 min
La portaveu, Meritxell Budó, ahir a la roda de premsa posterior al consell de govern.

BarcelonaCanvi de plans del Govern. L'executiu català refreda ara la possibilitat de fer ús d'un "passaport immunitari" de cara al desconfinament, malgrat que diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, ho va incloure en el decàleg que va presentar després de reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics (va ser inclòs en el resum executiu remès als mitjans de comunicació). Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu, Meritxell Budó, ha matisat aquesta possibilitat després que hagi generat debat dins el Govern i també entre els especialistes.

Budó ha afirmat que en el document definitiu del doctor Oriol Mitjà (llegiu-lo aquí) entregat aquest dimarts al consell executiu, el passaport immunitari només es tracta d'una opció i que n'hi ha d'altres, i ha posat èmfasi que "no és una recomanació explícita" del pla (com sí que semblava diumenge). També ha reconegut que en les últimes hores el mateix executiu s'ha adonat que la idea "no ha agradat a part de la població" per qüestions tècniques i socials.

Segons fonts governamentals, el mateix Mitjà hauria rebaixat aquesta opció després de consultar-ho amb diversos experts entre diumenge i aquest dimarts. L'entorn de l'epidemiòleg explica que el decàleg que es va fer públic diumenge no havia passat l'últim filtre "científic" amb especialistes de bioètica i altres disciplines, que han recomanat no fer ús del terme "passaport" i parlar d'"acreditació d'immunitat" i, a més, lligar el seu ús a l'experiència internacional sobre aquesta fórmula i un cop es conegui amb certesa quan s'adquireix immunitat en el covid-19.

Més enllà d'aquest punt del pla, la portaveu del Govern ha exposat aquest dimarts les mesures de la proposta de desconfinament remarcant la importància de la detecció de casos a través de tests i de la monitorització dels contagiats i els seus contactes per controlar l'epidèmia, cosa que es faria a través de l'apli Stop Covid19. També ha dit que les mesures de desconfinament es faran per col·lectius i en cinc fases diferents en funció de com evolucioni la pandèmia a Catalunya.

L'informe definitiu d'Oriol Mitjà s'ha exposat aquest dimarts en el si del Consell Executiu per part del president de la Generalitat, ja que els consellers encara no en tenien coneixement directe (més enllà del departament de Salut). De fet, Budó ha explicat que un cop l'ha debatut el Govern l'ha d'aprovar el PROCICAT –l'ens que gestiona emergències a Catalunya– i després haurà de passar per un nou consell executiu extraordinari, previsiblement aquesta setmana. En tot cas, aquest pla no podrà entrar en vigor si no l'avala el govern espanyol. Budó ha admès que amb la recentralització de competències des de la declaració de l'estat d'alarma, la Generalitat depèn de Madrid en la gestió del coronavirus. "Volem treballar de manera consensuada amb el govern espanyol. Estarem en el marc del consens i del diàleg", ha asseverat la portaveu del Govern.

Tot i que el passaport immunitari ha sigut matisat per "dubtes científics", també n'havia generat de polítics i s'havia convertit en un motiu de disputa entre el departament de Salut i el de Presidència. Dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, va evitar donar suport a aquesta idea, ja que encara hi havia un debat obert al departament sobre l'ús de la tecnologia en la monitorització de la població. De fet, la idea tampoc agradava a Interior, capitanejat per Miquel Buch, que havia expressat dubtes sobre la idoneïtat d'aquest "passaport d'immunitat".

Ara bé, qui ho ha criticat més obertament ha sigut el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, que en una entrevista a Ràdio 4 s'ha oposat a la mesura. "No podem travessar línies vermelles de privacitat amb la tecnologia del possible passaport sanitari", ha dit Sabrià.

Els pilars de les recomanacions de Mitjà

En l'informe que el doctor Mitjà ha entregat aquest dimarts al Govern es fan les següents recomanacions de cara el desconfinament:

  • Relaxació de les mesures de confinament en "cinc fases graduals" per col·lectius de població, sense descartar la possibilitat de nous rebrots i nous períodes de confinament. Segons explica el document, les mesures s'han de prendre en funció de quin és el grau de saturació del sistema sanitari.
  • Mentre no s'activi la fase de desconfinament general, el document proposa un "desconfinament parcial" controlat de menors i gent gran en franges horàries segregades per evitar els efectes psicològics derivats del confinament.
  • Inici "de seguida" d'un estudi a 30.000 persones, amb representativitat de tots els territoris i franges d'edat, per conèixer el percentatge de persones immunes. Una manera, afirma el document, de monitoritzar en el temps la immunitat de grup, mitjançant estudis en mostres més reduïdes repetits de manera periòdica.
  • Inici "com més aviat millor" d'una identificació de casos a gran escala a través de tests PCR (1,5 milions) prioritzant poblacions de risc i aplicant aïllament domiciliari a les persones positives per disminuir la possibilitat de propagació del virus.
  • Cribatge a gran escala de sis milions de tests serològics (per mesurar la immunitat), de manera que es pugui determinar quantes persones poden tornar a l'activitat normal sense un seguiment del seu estat de salut amb relació al covid-19. "Aquesta mesura està supeditada al fet que s’hagi comprovat que la sensibilitat i especificat del test serològic és adequada i al fet que es confirmi que la infecció produeix una immunitat protectora de llarga durada", afirma el text, ja que encara està en dubte científicament fins a quin punt les persones que han superat el covid-19 hi són immunes.
  • El grup d'experts sí que recomana utilitzar una aplicació mòbil per monitoritzar els infectats i els seus contactes, l'anomenada StopCovid, que fins ara s'ha fet servir per fer seguiment a persones amb símptomes. "S'hi ha d'integrar un sistema de rastreig dels contactes amb Bluetooth", diu el document, que explicita que el seu ús serà "voluntari" i basat en el "consentiment" dels usuaris "respectant les normes europees de privacitat i protecció de dades personals". "El rastreig de proximitat entre dispositius mòbils s'ha de fer de manera anònima i descentralitzada", acaba.
  • Recomana l'ús generalitzat de mascaretes fora de la llar i el foment de la higiene personal.
Proposta de desconfinament
stats