Societat 17/11/2020

Un Nadal amb toc de queda i reunions de 10 persones

Les festes cauen en cap de setmana i el Govern ha de decidir si permet els desplaçaments entre comarques

Maria Garcia
6 min
El centre comercial la Maquinista de Barcelona

GironaQuatre etapes de quinze dies cadascuna per anar recuperant la normalitat. El Govern està acabant d’elaborar un pla de desescalada gradual que començaria dilluns amb la reobertura de la restauració i la recuperació progressiva d’activitats culturals i esportives. La tercera etapa d’aquest calendari preliminar coincideix de ple amb el Nadal i, tot i que només és un esborrany que podria veure’s modificat, el document ja perfila quins seran els condicionants que la pandèmia imposarà a les festes, com ara les limitacions a la mobilitat.

El coronavirus no permetrà fer grans celebracions ni àpats multitudinaris amb la família extensa i els amics, i la proposta del departament de Salut preveu que el Nadal es pugui celebrar amb un màxim de 10 persones: dues bombolles de convivència o, com a molt, una bombolla ampliada.

Però el que és segur és que les festes d’enguany se celebraran amb toc de queda. La intenció del Govern és allargar la prohibició de les sortides al carrer entre les 22 h i les 6 h tant com sigui possible. Per tant, la nit de Nadal s’haurà de celebrar exclusivament amb la bombolla de convivència o avançar el sopar i arribar a casa abans de les 22 h. El dia de Nadal, a més, cau en divendres, el dia en què comencen les limitacions de mobilitat de cap de setmana dins els municipis, que s’allarga fins dilluns a les 6 del matí.

La mobilitat és la restricció vigent menys concretada. Salut voldria allargar el confinament perimetral, com a mínim, fins al gener, però no té clar si passar del confinament municipal al comarcal de cara al Nadal. El Procicat encara ha de decidir si estaria disposat a acceptar la mobilitat dins de l’àmbit comarcal o fins i tot entre zones més àmplies que tinguin una incidència baixa de contagis, tot i que fonts de l’executiu insisteixen que encara hi pot haver canvis en el document.

Coincidint amb l’època nadalenca, els centres comercials podrien reobrir amb el 30% de la capacitat, i els bars i restaurants també podrien ampliar el seu horari d’obertura, de 6 h a 21 h. No obstant això, l’aforament estaria limitat al 50%, tant a l’interior com a les terrasses.

Salut proposarà que bars, cultura i esports puguin tornar a obrir a partir de dilluns

Primera etapa de la desescalada

L’esborrany de Salut ha de ser avaluat, debatut i, si és el cas, aprovat aquesta setmana en una reunió del Procicat. Si el Govern donés llum verda al plantejament, dilluns començaria el primer tram de la desescalada (vegeu infografia).

L’hostaleria podria obrir amb el 30% de la seva capacitat tant a dins dels locals com a les terrasses i tindria un horari limitat, entre les 6 h i les 17 h. Però la restauració troba que el procés de reobertura de bars i restaurants és massa lent. De fet, el sector exigeix a l’executiu poder obrir de 6 h a 23 h a partir de dilluns, amb un aforament del 100% a les terrasses i del 30% a l’interior, ampliable fins al 50% en cas que es pugui garantir una distància de dos metres o més entre comensals de taules diferents.

La setmana que ve també es recuperarien les activitats culturals en espais amb capacitat de fins a 600 persones, sempre que es garanteixi un aforament del 50%. Ara bé, la cultura, com a bé essencial declarat per la Generalitat, seria una excepció al llarg del pla? Encara no se sap. Cap dels departaments implicats no ha pogut concretar-ne els detalls. Afirmen que s’estan negociant i que es volen explicar bé. Des del sector esperen obrir dilluns amb el 50% dels aforaments, però també confien que l’excepció del toc de queda s’ampliï més, fins a la mitjanit, i que amb l’entrada de teatre sigui possible la mobilitat entre municipis. Això permetria als espectadors de pobles petits poder gaudir de la cultura i als dels grans poder atreure més públic.

A partir de dilluns també es reobririen els equipaments esportius a l’aire lliure -incloses les piscines dins d’instal·lacions tancades- al 50% de l’aforament i sempre en grups de sis persones.

Pendents dels indicadors

La segona etapa no arrencaria fins al 8 de desembre, i preveu un tancament per comarques durant els caps de setmana. Així doncs, durant el pont de la Puríssima de desembre no hi podrà haver mobilitat a segones residències. En aquesta segona fase es mantindria el toc de queda nocturn, així com la limitació de reunir-se un màxim de sis persones. A poc a poc, tots els serveis anirien recuperant aforaments: mentre que bars, restaurants, museus i gimnasos tindrien un 50% d’aforament permès, cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts el podrien tenir del 70%.

Si es compleixen les projeccions del departament, després vindria la tercera etapa (Nadal) i, al gener, després de les festes, seria el torn del quart tram. En aquesta última fase es mantindrien les reunions de màxim deu persones i es permetrien els desplaçaments dins el país.

Si bé la docència teòrica a les universitats continuaria sent virtual, el batxillerat i els cicles formatius recuperarien el 100% de la presencialitat durant el quart tram, així com totes les activitats extraescolars i d’educació en el lleure. En aquest sentit, des de Fundesplai qualifiquen d’“inexplicable” i de “decepció” que es relegui la socialització dels infants a l’última fase de la represa.

L’avenç en la desescalada dependrà en tot moment dels indicadors epidemiològics, especialment de la taxa de contagis o R (velocitat de propagació) i de les hospitalitzacions setmanals. Si en qualsevol moment la R creix i se situa per sobre de l’1 o s’incrementa l’ocupació dels llits (sobretot els d’UCI), Salut assegura que es revisaran les mesures.

El subdirector de Protecció Civil esclata contra les filtracions

Indignació del subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, contra la Generalitat. Després que ahir al matí es publiqués l’esborrany del pla d’obertura que s’ha d’aprovar en el marc del Procicat, Delgado va esclatar amb una piulada a Twitter contra les filtracions d’uns plans que encara no són definitius i que, per tant, poden generar més confusió en la població en cas que no s’aprovin finalment. “És una falta de respecte als tècnics i a la feina que fem des de fa mesos; als ciutadans, que mereixen tenir certeses i no rumors, a les activitats econòmiques afectades per aquesta enorme crisi i a les institucions que ens representen”, va lamentar Delgado a les xarxes socials a la tarda, unes hores després que la proposta de Salut hagués sortit a la llum pública.

L’esborrany que ha de rebre el vistiplau del Procicat no és definitiu i Salut encara podria modificar-lo abans que es posés sobre la taula de l’òrgan que ha de donar llum verda a les quatre fases de la desescalada que s’han fixat per millorar la situació epidemiològica i rebaixar la tensió als centres hospitalaris d’arreu de Catalunya.

RAC1 va avançar a mig matí l’esborrany del departament que lidera Alba Vergés, i després, des del Govern es va confirmar a la resta de mitjans, cosa que va generar les crítiques de Delgado, molt molest perquè s’havia fet públic un document que no és encara definitiu. Poc després de fer la piulada va rebre el suport de l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, que li va traslladar el seu “agraïment per la feina”, tant a títol individual com a tot el seu equip.

Sergio Delgado és una de les veus més experimentades i respectades de Protecció Civil. Durant anys ha sigut el cap de la subdirecció general de Coordinació i Gestió d’Emergències i, des del febrer, és el responsable de la subdirecció general de Planificació i Programes. A més, ha sigut una de les cares de referència per conèixer el detall de les restriccions que s’han hagut d’aplicar els últims mesos per aturar el contagi del coronavirus.

Budó anuncia un cribatge massiu amb vuit milions de tests ràpids

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que la Generalitat prepara “una estratègia per testar massivament la població” mitjançant els vuit milions de tests d’antígens comprats pel Govern. Un anunci que va arribar just després que la Comunitat de Madrid fes pública la seva intenció de fer proves ràpides a tots els ciutadans abans de Nadal. Budó va remarcar que l’organització d’estratègies d’aquest tipus és “complexa” i va demanar temps per planificar com i quan arribaran els tests per “prioritzar-los” en aquest nou pla de detecció.

Per la seva banda, el departament de Salut no confirma una estratègia de tests massius, però avui dia tampoc la descarta. De fet, seria la primera vegada que l’autoritat sanitària catalana es plantejaria aquesta idea, si així fos, ja que des de la secretaria de Salut Pública s’havia qüestionat reiteradament la realització de tests de manera indiscriminada com a eina de control epidemiològic. Amb tot, fonts governamentals expliquen a l’ARA, sense concretar com, que la conselleria està estudiant ampliar l’ús dels tests ràpids, que remarquen que ja s’estan fent servir diàriament. Entre el 7 i el 13 de novembre, per exemple, se n’han fet més de 58.700. A més, dilluns Vergés va assegurar que la conselleria treballa conjuntament amb les més de 3.000 farmàcies del país perquè puguin ser un altre dels punts acreditats per fer les proves ràpides, juntament amb els centres d’atenció primària (CAP) i els hospitals.

La comparació d’una futurible estratègia de tests massius a Catalunya amb la que Madrid anuncia a so de bombo i platerets és inevitable, però Budó va defensar que la Generalitat no posa en marxa iniciatives ni dissenya les seves mesures “per comparar o competir amb altres territoris”. Vergés va fer la mateixa reflexió dilluns: va admetre que s’està potenciant l’ús dels tests com a “complement” de les PCR, però va afirmar que en cap cas es vol fer “com Madrid”. “No substituïm les PCR per antígens”, va dir.

stats