Societat 10/11/2020

La majoria dels malalts crítics de covid a Espanya són homes de 67 anys de mitjana

Un estudi identifica quatre tipus de pacients i els classifica segons els símptomes i els pronòstics

Ara
2 min
Infermeres atenent un malalt de covid-19 en una UCI, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn estudi de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) fet a partir de 12.066 pacients de coronavirus hospitalitzats ha identificat quatre tipus de malalts amb diferents símptomes i pronòstics. La principal conclusió és que la majoria dels contagiats (58,5%) són homes amb una edat mitjana de 67 anys que habitualment resten ingressats 6,7 dies. Segons aquest estudi, el 86% van patir febre, el símptoma més habitual entre els malalts de coronavirus.

El grup d'afectats més nombrós, el que més sovint arriba a l'hospital i també el que més víctimes mortals registra estava format pel 72,4% dels participants i agrupa els malalts amb els símptomes considerats clàssics: febre, tos i dificultats respiratòries (dispnea). Tal com apuntaven diverses investigacions, els pacients eren homes grans amb patologies prèvies com hipertensió (50%), colesterol (40%) i diabetis (19%). Un de cada deu van necessitar un ingrés a les unitats de cures intensives (UCI) i un 25% van acabar morint.

Els pacients del segon grup amb més casos (9,9%) havien patit els tres símptomes clàssics i, a més, presentaven una pèrdua transitòria del gust (agèusia) i de l'olfacte (anòsmia). Amb tot, va ser el que va registrar menys percentatge d'ingressos a l'UCI i de mortalitat, amb un 4,3% dels hospitalitzats.

El 7,3% dels pacients van formar part del tercer grup, els quals, a més de la febre, la tos i la dispnea, també van manifestar mal a les articulacions, els músculs, el cap i la gola. Un 10,8% van necessitar UCI. La resta de participants (1.243) van patir els símptomes clàssics però també diarrees, vòmits i mal abdominal. El 8,5% van necessitar cures intensives i el 18,6% van morir.

Per símptomes, el 86% dels pacients van tenir febre, el 75,8% tos i el 59,7% dificultats per respirar. Destaquen també el mal a les articulacions (31%), la diarrea (24,4%), el mal de cap (11,6%) i el mal a la gola (9,9%). Un 8,2% també van patir agèusia, el 7,4% van vomitar a causa de la infecció, el 7,3% tenien anòsmia i, finalment, al 6,1% els feia mal l'abdomen.

stats