Societat 11/12/2020

PCR i set dies d'aïllament per a la gent gran que passi el Nadal a casa

La patronal de les residències i Salut aconsellen, però, que els residents es quedin al centre

Marta Rodríguez Carrera
3 min
Visita de familiars a la residència Sant Pere de Les Fonts de Terrassa

MartorellNadal a casa per a la gent gran de les residències. El departament de Salut i ACRA, la gran patronal del sector, han acordat permetre les sortides dels residents amb controls i aïllament obligatoris a la tornada. De moment, però, tot està a l'espera de com evolucionen les dades epidemiològiques i de si Catalunya passa al segon tram de la desescalada. En queden fora els centres que estiguin en vermell, és a dir, els que tenen casos positius però no prou capacitat per diferenciar espais i garantir quarantenes, així com les persones que estiguin pendents dels resultats de proves o tinguin símptomes.

Però l'esperit de l'acord diu que el millor és que els residents es quedin als seus centres per tal de minimitzar riscos i, en cas que es vulgui anar amb la família, s'aconsellarà que sigui per un període "mínim de tres dies", segons Salut, perquè si no "no pagarà la pena" la incomoditat posterior d'haver de sotmetre's a un test d'antígens a les sortides i a una posterior prova PCR i estar en aïllament quan es retorni, apunta la presidenta de l'ACRA, Cinta Pascual, a qui l'amoïna que els moviments d'entrades i sortides puguin frustrar les "esperances" que el sector ha posat en les vacunes, que han de començar a distribuir-se a partir del mes de gener.

Aquest és un punt clau per al pla nadalenc, el paper de les famílies, ja que hauran de tenir un elevat grau de compromís per als que optin per fer sortides de poques hores, com per exemple, per assistir a un àpat familiar. Per a aquests casos, caldrà signar una declaració en què es responsabilitza que set dies abans s'ha respectat al màxim la bombolla de convivència i no s'ha estat en contacte amb cap positiu. En aquest sentit, Pascual apel·la al "sentit comú" i insisteix que és important que les famílies siguin sinceres perquè el "risc és massa alt, no només per al familiar, sinó per a la resta d'usuaris".

Amb tot, la recomanació principal és que la gent gran es mantingui a les residències i, per això, els centres flexibilitzaran el règim de visites i s'intentarà, en la mesura que sigui possible, augmentar els espais habilitats per garantir el compliment de les mesures de distància i higiene a les trobades i prioritzar les "passejades i estades als jardins" si la temperatura ho permet, assenyala Pascual.

Tant a les sortides com a les tornades es faran proves als residents per descartar cap positiu i minimitzar es riscos. A partir del 21 de desembre es faran test d'antigens a tots els residents i, el compromís és que després de Nadal tots hagin passat una prova de PCR, apunta el departament. "No em preocupa tant com surten, que segur que la gent gran està neta, sinó que tornin contagiats", insisteix la responsable de la patronal, que admet que el gran focus d'entrada del coronavirus a les residències és a través dels professionals i, amb molt menor mesura, de les visites a hospitals o de familiars.

Entre els familiars de residents també hi ha molta "preocupació" per l'impacte que pot tenir la celebració de les festes de Nadal, després de "nou mesos d'infern", en paraules de Lola Muñoz, impulsora de la plataforma Els Estels Silenciats, a qui li costa entendre com s'ha pogut passar "de prohibir les visites a acceptar les sortides" de la gent gran per uns dies. "És com passar del res al tot", es lamenta, i assegura que el desig del col·lectiu és "tornar la dignitat" perduda als usuaris dels centres perquè, afirma, "se'ls està matant en vida".

stats