Coronavirus

Onada de cancel·lacions en restaurants, hotels i cases rurals

L'Apolo i el Razzmatazz anuncien que abaixen la persiana 15 dies

ARA
3 min
Carrers i bars tancats pel confinament

BarcelonaLes noves restriccions han guanyat la partida a les ganes de tornar a un Nadal més o menys convencional. L'aprovació del toc de queda nocturn, la limitació a grups de 10 persones i el tancament de l'oci nocturn durant totes les vacances han provocat una reacció en cascada de cancel·lacions en hotels i cases de turisme rural, que arriben quan el sector s'estava recuperant d'anteriors onades del coronavirus. El sector de l'oci i la restauració confiava que podria salvar una de les temporades més fortes de l'any, però l'aval del TSJC a les mesures ha tenyit de negre les seves expectatives. Així, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) i la patronal dels gimnasos Adecaff han anunciat la presentació d'un un recurs contenciós-administratiu davant de l'alt tribunal contra les mesures que els afecten.

De fet, la decisió judicial ha sigut l'estocada final a una tendència de cancel·lacions que ja s'apuntava des que la irrupció de la variant òmicron havia encès les alarmes, amb una línia de contagis que tornava a disparar-se a xifres rècord. L'empitjorament epidemiològic i clínic ha coincidit amb les celebracions d'empreses i de grups d'amics que tradicionalment tenen lloc en aquestes setmanes, i que a poc a poc han anat caient del llibre de les reserves.

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha anunciat que presentarà dilluns un recurs contenciós administratiu davant del TSJC contra el tancament de l'oci nocturn i les restriccions imposades a la restauració, i en demanarà la suspensió urgent per intentar salvar la nit de Cap d'Any.

De moment els dinars familiars per a la nit de Nadal i el dia de Nadal o Sant Esteve resisteixen i tiren endavant perquè "molts ja són de grups bombolla, s'han produït menys cancel·lacions de les esperades i s'estan adaptant els espais amb taules per a menys comensals i assegurant les distàncies", segons ha apuntat a l'agència Efe el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. Restaurants i hotels també confien poder redistribuir les reserves en torns per poder complir així amb el màxim del 50% d'aforament permès.

Malgrat tot, i a l'espera de com es comporti l'última setmana de l'any, el Gremi preveu que el mes de desembre es tanqui a la ciutat de Barcelona amb una ocupació hotelera per sota del 40%, quan les previsions inicials eren arribar al 45%. En la seva opinió, la sisena onada i les restriccions aprovades pel Govern són "un cop fort per a un sector que ho havia passat molt malament fins al juny i que s'havia començat a recuperar, a poc a poc, fins ara".

Un altre dels sectors que reben de ple és el de les cases de turisme rural, que cada dia acaben amb una onada de noves cancel·lacions, segons ha explicat també a Efe Montse Corberó, de la Confederació de Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (Turalcat). Si fa tot just 15 dies els establiments celebraven el ple gairebé total durant el llarg pont de la Constitució i tenien unes previsions nadalenques "excepcionals", amb un 100% d'ocupació per a la nit de Cap d'Any i entre un 80% i un 90% per al cap de setmana de Nadal, Corberó assenyala que avui "tot ha canviat".

Les cancel·lacions venen, en gran part, perquè algun membre de la família que tenia reserva s'ha encomanat de covid o està en quarantena per ser contacte estret. "Ara hi ha places lliures, quan fa uns dies no hi havia res", ha assegurat Corberó, que reconeix que el sector està vivint una situació "complicada".

Encara que les reserves hoteleres al Pirineu de moment només registren algunes cancel·lacions, el sector està "preocupat" davant la incertesa de la situació. En aquest sentit, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha reconegut que tot i que les reserves de la gent que vol aprofitar aquests dies de festa per esquiar tenen algunes cancel·lacions, "de moment no és un desastre total".

Sense ball

Pel que fa a les sales que programen concerts, són els mateixos establiments que no estan adaptats per a públic amb butaca els que decideixen abaixar la persiana, si bé per llei podrien continuar oberts si no ofereixen ball. L'Apolo i el Razzmatazz, dos clàssics de Barcelona, han confirmat aquest dijous que suspenen la seva activitat de concerts i sessions de club fins després de Reis.

stats