Societat 10/06/2020

El Govern compensarà els professionals sanitaris amb una paga extra a l'agost d'entre 350 i 1.350 euros

El personal de les residències amb places públiques rebrà una retribució màxima de 900 euros

Natàlia Vila
4 min
Protesta dels sanitaris a les portes de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, aquest dimcres 10 de juny del 2020

Barcelona"És l'hora de passar dels aplaudiments a la gratificació econòmica". Aquest és el missatge que ha volgut deixar clar aquest dimecres al migdia el govern de la Generalitat quan ha anunciat quina serà la compensació que donaran als treballadors essencials que van estar a la primera línia del covid-19. Després de setmanes de negociacions, el Govern ha establert que la gratificació serà d'entre 350 i els 1.350 euros per als professionals sanitaris i d'un màxim de 900 euros per als professionals de les residències amb places públiques. Aquesta retribució es farà efectiva amb una paga extra adjunta a la nòmina del mes d'agost.

Durant la roda de premsa, en què han comparegut la portaveu del Govern, Meritxell Budó, el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, l'executiu ha detallat que la forquilla de retribucions s'establirà, en el cas dels sanitaris públics, en funció de la seva exposició al virus i la presencialitat als seus llocs de treball, així com també segons les seves categories professionals. Si algun d'aquests professionals ha hagut d'agafar la baixa per un contagi també se li considerarà com a temps de feina efectiu.

Pel que fa a les residències, la compensació es farà en funció de les places públiques que tingui cada centre (n'hi ha que combinen places públiques i privades) i també segons la categoria dels professionals. A la nit, el departament de Salut ha fet públics a través de Twitter alguns detalls més sobre com serà la forquilla de retribucions, amb una taula explicativa:

"Aquesta gratificació extraordinària d’avui en cap cas és un punt d’arribada: és un punt de partida en forma d’agraïment al sobreesforç als col·lectius que han desenvolupat serveis bàsics essencials", ha avançat el vicepresident Aragonès. "La vocació, el treball rigorós i la cooperació interdisciplinària dels professionals han sigut claus per fer front a la pandèmia com a societat", ha afegit, al seu torn, Vergés.

Un impacte de 140 milions d'euros

En total, aquesta mesura tindrà un impacte de 140 milions d'euros als pressupostos de la Generalitat d'aquest any. El gruix d'aquests diners, 126 milions, està destinat a les gratificacions dels professionals sanitaris. A més, el Govern també ha previst una despesa extraordinària de 80 milions més per als pròxims dos anys (40 milions per any) per donar continuïtat a aquesta mesura perquè, segons ha dit Vergés, "la pandèmia no ha acabat i caldrà seguir reforçant el sistema".

"És un primer pas per reforçar el sistema sanitari i l’estat del benestar. Ara és el moment d’enfortir més que mai el sector públic", ha insistit el vicepresident Aragonès, que ha subratllat que per exigir "qualitat i excel·lència" cal dotar el sistema de recursos en consonància. En aquest sentit, el Govern també hi ha volgut implicar el govern espanyol. "Cal teixir una aliança per demanar al govern de l'Estat els recursos que calen per finançar adequadament el sistema sanitari", ha dit Aragonès.

"Aquests professionals han viscut en situació d'alt estrès, afectació emocional i una exigència continuada i ara no poden abaixar el nivell d'intensitat perquè el virus continua", ha afegit Vergés, que ha explicat que el Govern també treballa per incloure-hi totes les categories professionals de treballadors que han ajudat en aquesta pandèmia, com ara el personal d'administració que ha teletreballat. "Som conscients que no supleix l’impacte viscut, però és per demostrar que estem al seu costat, que valorem el sobreesforç i que volem encoratjar-los", ha dit Vergés.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona, el seu president Jaume Padrós, ha agraït el "gest" del Govern. "És obvi que és molt difícil deixar tothom content; que alguns esperaven més i d'altres es pensaven que els tocaria i potser no", matisa Padrós, que afegeix: "Aquesta compensació és pels que han fet d'escut a la societat, posant en risc la seva vida, fins i tot amb manca de recursos". Tot i això el Col·legi de Metges remarca que aquesta gratificació "no soluciona els problemes retributius i estructurals que arrossega el sistema, que s'hauran de tractar les pròximes setmanes". El sindicat majoritari Metges de Catalunya també remarca que "aquests plusos no arraconaran la reivindicació de recuperar la retallada salarial que ha patit la professió" des de 2010.

El tercer sector se sent menystingut

La mesura, però, no ha agradat per igual a tothom i, de fet, encara no està del tot definida. L'executiu, per exemple, encara treballa per determinar quines compensacions haurien de tenir els administratius públics o bé el cos de Mossos d'Esquadra, que també va reclamar que es tingués en compte la seva feina. "Hem posat un apartat que s'anomena altres categories per no haver de detallar tota la llista de professionals, com ara fisioterapeutes, etc.", ha explicat Vergés. Per la seva banda, Aragonès ha explicat que quan es tanqui l'acord de retribució extra amb els Mossos d'Esquadra el Govern també ho farà saber.

Paral·lelament, l'anunci sobre la gratificació als serveis essencials ja ha fet saltar les alarmes entre les entitats i els professionals que s'ocupen del tercer sector social. "Les nostres entitats formen part de la xarxa de serveis socials d’atenció pública i per tant, és just i necessari reclamar aquest reconeixement pels nostres professionals que també han estat a primera línia de la pandèmia, al costat de les persones més vulnerables", afirma Joan Segarra, president de la patronal d'entitats La Confederació. Aquesta organització assenyala que el Govern ha deixat de banda altres tasques essencials, com ara l'atenció a la salut mental, les dones maltractades o els infants vulnerables.

La incògnita de Ferrovial

L'anunci d'aquests 140 milions d'euros per als professionals no ha desviat el focus d'una altra qüestió important que persegueix el departament de Salut des del cap de setmana: la polèmica per la possible retirada del contracte a Ferrovial, que podria suposar que el Govern hagi de pagar una indemnització a la companyia per revertir aquest acord a última hora.

Aquest migdia, però, ni la consellera Alba Vergés ni el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, han volgut donar més detalls. Preguntats per si la retirada del contracte suposaria una pèrdua de diners públics, Vergés ha defugit la pregunta i ha assegurat que el seu equip "hi està treballant", mentre que Aragonès s'ha limitat a dir que l'eventual indemnització "dependrà de la forma de resolució", que és el que ara el Govern està estudiant.

stats