Societat 17/04/2020

El govern espanyol retira d'urgència milers de mascaretes defectuoses repartides a Catalunya

El ministeri de Sanitat ultima una ordre per limitar el preu d'aquest material de protecció

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un professional sanitari de l’Hospital Germans Trias i Pujol posant-se la mascareta protectora.

MadridL'Estat continua tenint problemes amb el material sanitari enviat des de la Xina. Primer va ser la remesa de tests ràpids defectuosa repartida a la Comunitat de Madrid, i ara ha sigut una partida de mascaretes enviades a Catalunya i l'Aragó. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès aquest divendres la retirada d'urgència de milers de mascaretes FPP2 d'un "proveïdor xinès que presentava dubtes". Preguntat per aquesta qüestió durant una roda de premsa telemàtica des de la Moncloa, ha defensat que les mascaretes mai s'han arribat a utilitzar. Va ser l'Hospital Parc Taulí de Sabadell el que, al rebre la partida, va demanar unes anàlisis d'urgència per considerar que es tractava d'unes mascaretes que realment no eren FPP2. Illa no ha acceptat ni un bri d'autocrítica sobre la qüestió i ha insistit que "al primer avís s'ha actuat ràpidament".

El govern espanyol treballa a contrarellotge perquè per a l'inici de la desescalada, prevista a partir del 26 d'abril, tothom pugui tenir mascaretes. Fa dues setmanes va anunciar la intenció de controlar-ne el preu –ja que es poden arribar a pagar tranquil·lament més de vuit euros per una mascareta senzilla en una farmàcia–, i aquest divendres Illa ha anunciat que Sanitat està ultimant una ordre perquè així sigui. La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va garantir ahir dijous que a partir de dilluns hi haurà "prou mascaretes" tant en supermercats com en farmàcies perquè tothom que vulgui utilitzar-ne per anar a comprar o bé per passejar el gos pugui fer-ho.

El ministeri de moment no considera obligatori fer-se servir en espais públics –a causa, en bona part, dels problemes de provisió–, però sí que en recomana al transport públic. A principis de setmana, coincidint amb l'aixecament del confinament dur i el retorn a la feina de milers de persones, se n'han repartit al transport públic, tot i que les autoritats també han recomanat l'ús preferent del cotxe particular per evitar contagis.

Per la seva banda, la conselleria de Salut ha tirat pel dret i ha retirat fins a 200.000 mascaretes que havia enviat el ministeri a Catalunya, segons ha explicat en roda de premsa la seva titular, Alba Vergés. Són força més que les que el govern espanyol té comptabilitzades com a defectuoses a tot l'Estat. Això es deu, segons fonts de la conselleria, a què el Ministeri no va especificar quin lot de mascaretes era el que presentava defectes, i "per prudència", diuen des de la conselleria, se'n van retirar moltes més del compte i ara s'estan testant per veure si es poden "aprofitar totes, alguna o cap".

stats