Tornen les activitats exteriors a les residències de gent gran per als usuaris vacunats

Salut relaxa el protocol i elimina que s'hagin de sotmetre a proves diagnòstiques o aïllaments quan tornin al centre

3 min
Residencia. Manolo Garcia

MartorellL’efecte positiu de la vacuna contra el coronavirus ja s’ha començat a notar amb la reducció dràstica de positius i hospitalitzacions a les residències de gent gran i, a partir d’ara, també en les activitats i funcionament dels geriàtrics sense cap brot actiu. Després d’un any de restriccions i tancaments, els usuaris començaran a recuperar certa normalitat. Com a gran novetat es fixa que els immunitzats (o sigui, els vacunats que ja hagin rebut les dues dosis o els que hagin passat el covid en els últims tres mesos) deixen de ser contactes estrets de positius. Això vol dir que no quedaran aïllats ni hauran de sotmetre's a cap test diagnòstic quan surtin de la residència. Les proves només es faran servir en el cas que presentin símptomes compatibles amb el coronavirus. La nova normativa dona resposta a familiars, ja que tindran més facilitats per veure els éssers estimats, i a les residències, que també volien claredat en els protocols, sobretot pel que fa a la contractació de professionals. 

En l’enèsima actualització del protocol específic, Salut obre la porta als centres lliures de covid perquè els usuaris amb la doble dosi de la vacuna puguin entrar i sortir de la residència sense més restricció que les mesures de protecció i higiene, i sense que s'hagin de sotmetre a proves de detecció ni aïllament.

El relaxament de les normes permetrà que les residències verdes recuperin les activitats de lleure i terapèutiques que es feien tant a l’interior del centre com a l’exterior, com ara anar al cinema, al teatre o a un centre cívic. La tranquil·litat que suposa que els usuaris estiguin immunitzats farà que, quan tornin al centre, no calgui que passin per cap cribatge, més enllà de seguir les mesures d'higiene actuals, com la desinfecció de sabates o de la cadira de rodes i la neteja a 60 graus de la roba que facin servir al carrer.

Es recuperen els espais comunitaris d’aquestes residències, que durant l’any pandèmic es van tancar per reduir la interacció i minimitzar riscos. Els residents s’hi podran trobar en grups de menys de 15 persones, sempre que mantinguin distàncies d’1,5 metres. El protocol de visites també es flexibilitza: es podran rebre fins a tres persones en una visita i no hi haurà límit en les sortides exteriors.

Sense límit de sortides

L’objectiu és que la gent gran torni a teixir relacions a un nivell similar al d'abans de la pandèmia. I la vacuna és el passaport per fer-ho, ara que gairebé nou de cada deu residents i tres quartes parts del personal ja tenen posada la segona dosi. Per a aquests casos, les sortides també són lliures, sense límit de dies ni de temps. I si es tracta de residents amb capacitat cognitiva per tenir consciència dels riscos i del compliment de les restriccions establertes podran fins i tot sortir sols a fer un volt. És un gran canvi i un alleugeriment per a les famílies, que patien perquè abans els residents havien de passar dies aïllats en una habitació en solitari si sortien del centre, cosa que perjudicava el seu estat emocional i d'ànim.

Una altra gran novetat és que els nous ingressos s’integraran directament a la vida ordinària del centre si han rebut les dues injeccions o fa menys de tres mesos que han passat la malaltia. Això significa que en aquests centres sense casos actius, es renunciarà a fer cribatges i aïllaments als nous residents. Per als que no hagin completat la pauta immunològica es manté, en canvi, l’exigència d’una PCR negativa i els 14 dies d’aïllament en les zones grogues habilitades per segregar residents. 

En el cas de les residències o zones grogues (amb brots controlats però amb zones diferenciades) o vermelles (amb brots incontrolats i sense sectorització del centre), la normalitat serà mínima i els usuaris es mantindran com fins ara: sense poder disposar d’espais comuns i amb la prohibició de sortir-ne.

Patronals i equips directius també aconsegueixen que se’ls escolti en aquest nou protocol. Salut autoritza que els centres preguntin als visitants si han estat vacunats, a més d'interrogar-los sobre possibles símptomes compatibles amb el coronavirus. A més, també es relaxa la pauta per al cribatge de plantilles perquè, com passa amb els residents, el personal deixarà de ser contacte estret d’un positiu si ha rebut les dues dosis de la vacuna o ha anat amb la protecció correcta. És a dir, no hauran de fer quarantena, assenyala el document.

Les residències hauran de tenir una borsa de treballadors per fer front a baixes de la plantilla ordinària i es recomana que se’ls vacuni abans de començar la feina. A més, als nous professionals contractats se’ls farà formació específica sobre mesures d’autoprotecció.

stats