Societat 21/07/2020

Salut promet capacitat per fer 30.000 PCR diàries a partir de la setmana que ve

Argimon substitueix Guix i compaginarà el càrrec amb la direcció gerent de l'ICS

Natàlia Vila / Pau Esparch
4 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, presenta Josep Maria Argimon com a nou secretari de Salut Pública

BarcelonaJosep Maria Argimon ja és, oficialment, el nou secretari de Salut Pública de Catalunya. Succeeix Joan Guix, que va deixar el càrrec per motius personals ara fa dos mesos. Argimon es converteix, doncs, en una de les cares visibles que liderarà la gestió de la crisi sanitària a partir d'ara, un càrrec que en el seu cas haurà de fer compatible amb la seva feina actual com a director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'ens que coordina el 80% de l'atenció primària a Catalunya.

Vergés ha presentat Argimon com "la peça que completa l'equip" que han dissenyat per a la pandèmia, juntament amb el doctor Jacobo Mendioroz, que coordina el control del covid-19 a Catalunya. "Argimon haurà de culminar un pla d'acció contra el covid-19, per frenar els augments de casos, i un pla que sigui escalable en funció de les decisions", ha explicat Vergés. Argimon, que ha agraït la confiança "en un moment molt complicat", ja ha aprofitat aquesta primera compareixença pública com a nou secretari de Salut Pública per marcar el seu perfil de lideratge i transparència i ha explicat que compareixerà dos o tres cops a la setmana per fer públic el seguiment i cedir les dades i explicar-les a la ciutadania.

Així, tan Vergés com Argimon han intentat calmar les crítiques de les darreres setmanes. Els últims dies, arran dels diversos rebrots de covid-19 que s'han produït a Catalunya, professionals de l'àmbit sanitari havien expressat la seva preocupació per la falta de lideratge a Salut, sobretot després de la renúncia de Guix com a veu mèdica. El cert és que Vergés havia proposat el càrrec de secretari de Salut Pública a diverses persones, que l'havien rebutjat o amb qui no havien arribat a cap acord.

El pla d'acció d'Argimon: fer PCR als contactes estrets

Així, el nou secretari de Salut Pública ha parlat clar i ha aprofitat aquesta primera aparició per fer una valoració de la situació. "Tenim transmissió comunitària, però semblaria, i parlo en condicional, que tendim a l'estabilització, però la pròxima setmana serà clau", ha explicat Argimon. Tot i això, el recent estrenat secretari ha explicat que "el rebrot del Segrià sí que ha tingut un impacte clar en el sistema sanitari". "S'ha notat tant en les consultes d'atenció primària com en l'hospital", ha dit.

A més, també ha llançat dos anuncis, relacionats directament amb la recerca i la detecció dels contactes de contagiats. Argimon ha explicat que Catalunya necessita accelerar la recerca de contactes i aconseguir fer-los proves a tots. Per això, a partir de la setmana que ve Catalunya tindrà "capacitat" per fer fins a 30.000 PCR diàries. Això però no vol dir que cada s'arribi a aquesta xifra, sinó que el sistema té el múscul suficient per absorbir-les, si calgués. El recent estrenat secretari de Salut Pública ha explicat, de fet, que actualment la capacitat ja és de 24.000 test diaris, tot i que en realitat se n'estan fent uns 8.000 entre casos positius i contactes.

Per això l'altre front del pla d'actuació d'Argimon se centra en trobar més contactes estrets i així poder fer més proves diàriament. Per aconseguir-ho ha explicat que té previst implementar de manera urgent l'entrada dels 500 nous gestors covid –per alleugerir la feina a la primària i millorar el rastreig–, que la consellera va anunciar la setmana passada. "Ja tenim reclutats 214 gestors, que tenen un perfil d'atenció ciutadana, i a finals de la setmana que ve hem de tenir ja la resta, fins a arribar al mig miler anunciat", ha explicat Argimon, que ha matisat que ara aquests 200 treballadors han de fer un curs de formació per saber quines preguntes han de fer als infectats i familiaritzar-se amb l'aplicatiu.

Argimon també ha avançat que, en les seves compareixences setmanals (dues o tres per setmana) oferirà dues dades noves: el risc de rebrot de cada regió sanitària i el de cada comarca.

L'intent de lideratge d'Argimon -que complirà a Catalunya una presència semblant al paper que ha tingut fins ara Fernando Simón a tot l'Estat- també té limitacions. El nou secretari de Salut Pública ha recordat que, sense tenir vacuna, la millor protecció continuen sent les mesures de seguretat d'higiene de mans, distància i mascareta. "Aquesta és ara mateix la nostra vacuna –ha subratllat–. No defugim la nostra responsabilitat, però això és cosa de tots. No podem anar tancant i fent confinaments perquè és socialment molt complicat: afecta la salut, el món econòmic i la pobresa. Hem de gravar-nos al cap que les mesures de protecció són clau, per solidaritat. Prendrem decisions, i si ens equivoquem recularem, sense cap vergonya".

Argimon (Barcelona, 1958) és llicenciat en medicina i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També és epidemiòleg i estadístic, especialista en medicina preventiva i salut pública i, entre d'altres titulacions, té un màster en atenció sanitària basada en l'evidència per la Universitat d'Oxford. Abans del seu càrrec a l'ICS havia sigut el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) i el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Salut s'encalla amb Ferrovial

A la mateixa roda de premsa Vergés ha hagut de sortir al pas novament per la polèmica sobre l'adjudicació a Ferrovial, que encara ara és l'empresa responsable de fer les trucades telefòniques als contactes dels contagiats –tot i que el Govern va dir que revertiria aquest contracte–. Vergés ha explicat que estan compromesos en "revisar el circuit" i "fer-lo més integrat", però no ha volgut aclarir si el Govern ha repensat la retirada del contracte o si per contra ha decidit mantenir-lo. La consellera ha deixat la pregunta en suspens i ha dit que valoren molt la feina que estan fent els telefonistes de Ferrovial. "Ens vam comprometre a replantejar-ho i ara estem veient si la millor manera és integrar-lo al sistema o replantejar-lo", ha conclòs.

stats