Societat 18/01/2021

Els hospitals freguen el pic de la segona onada amb 2.809 ingressats per covid

L'àrea metropolitana de Barcelona i les Terres de l'Ebre tenen una evolució "més preocupant"

Ara
3 min
Els hospitals freguen el pic de la segona onada amb 2.809 ingressats per covid

BarcelonaLa pandèmia de covid-19 segueix avançant a Catalunya malgrat l'incipient descens en el ritme de nous contagis. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha qualificat de "molt alts i preocupants" els indicadors epidemiològics, que ja estan a punt de superar els registrats a l'octubre, durant el pic de la segona onada. "Necessitem aturar el creixement i abaixar les xifres, que són altíssimes. Per això aquesta setmana entra en vigor la pròrroga de les restriccions, perquè calen dies de més esforços de tothom", ha assegurat. També el coordinador de la unitat covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha assenyalat que, tot i que es comença a veure "un lleuger descens en els contagis i la taxa de positivitat també baixa", encara "falta molt per assolir una relativa normalitat".

El nombre de nous contagis és molt elevat, un 4.000 diaris, i els últims set dies ja s'estan diagnosticant 347 casos cada 100.000 habitants. A més, els últims set dies han perdut la vida 443 persones per complicacions amb el virus i els indicadors assistencials, que continuaran creixent en les properes setmanes, ja han entrat en una fase crítica. A hores d'ara hi ha 550 pacients de covid en llits de crítics i 2.809 hospitalitzats moderats i greus.

Davant d'aquesta tendència a l'alça, Salut ja veu probable que durant la tercera onada l'ocupació a les UCI creixi un terç, arribant als 700 llits ocupats, i un 40% a planta, amb 4.000 ingressats. Aquestes xifres superen amb escreix el segon pic de la corba hospitalària, la segona setmana de novembre, i deixen els hospitals catalans -molt plens ja des de novembre- en una situació de gran fragilitat.

"Estem en aquest pic d'hospitalitzacions de la segona onada i el sobrepassarem, també a les UCI, i per tant en l'àmbit assistencial estarem pitjor que al novembre", ha advertit. Les unitats de crítics estan plenes al 83% tot i haver multiplicat la seva capacitat. "I sabem amb tota seguretat que les xifres continuaran creixent les properes setmanes a causa de les elevades xifres de contagis durant tants dies", ha augurat Mendioroz. L'epidemiòleg ha recordat que a la segona onada, els hospitals partien d'una ocupació molt menor, amb només 180 llits d'UCI ocupats per covid.

També el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat aquest dilluns que les UCI se saturaran "aquesta setmana o en deu dies" si la tendència a l'alça de la corba no s'inverteix. Amb tot, l'epidemiòleg és partidari d'esperar uns dies abans de decidir si cal endurir mesures, especialment abans d'ordenar un confinament total. Tot i admetre que un tancament "dur i curt" funcionaria millor, ha recordat que decretar-lo "té un cost" social, econòmic i emocional molt dur. "Des del punt de vista de Salut demanem mesures més estrictes pel control de l'epidèmia, però no és pertinent pel seu impacte en tots els àmbits", ha admès també Vergés.

Zones en situació de vulnerabilitat social

A diferència del que va passar la setmana passada, baixen tant el risc de rebrot (754 punts) com la velocitat de contagi, que ara està en 1,31 i això vol dir que 100 persones infectades per covid-19 generen de mitjana 131 infeccions noves. A més, la setmana passada es van fer gairebé el doble de proves que l’anterior, superant el biaix dels festius de Nadal. Entre el 8 i el 14 de gener s’han fet 317.594 tests davant dels 187.411 de la primera setmana de l’any i, tot i així, la taxa de positivitat s’ha reduït lleugerament, passant de l’11% al 9,60% actual.

Però són unes dades molt incipients i la realitat és que l'evolució epidemiològica no és bona i, a més, és heterogènia arreu del país. Tot i que s'estan detectant brots a tot Catalunya, Mendioroz ha admès que les zones que més preocupen són les Terres de l'Ebre, concretament Tortosa i Amposta; Girona, amb Figueres i Olot al capdavant; i l'àrea metropolitana de Barcelona, especialment la part sud, a l'Hospitalet, Castelldefels i Cornellà. Tots aquests municipis són zones amb un alt risc de vulnerabilitat social i que tenen una gran densitat poblacional.

"Això no és una novetat. Estem veient que les zones on ja s'havien produït brots difícils ara s'estan tornant a reproduir", ha alertat Mendioroz. L'epidemiòleg ha desvinculat l'alta incidència a l'Ebre de brots eminentment laborals, com va passar a l'estiu, però ha admès que la distribució per zones de nous diagnòstics és semblant. I això passa també a l'àrea metropolitana.

"L'epidèmia sempre afecta més les persones amb menys recursos, que solen tenir dificultats per aïllar-se o deixar d'anar a treballar, o treballen en feines essencials sense possibilitat de fer teletreball", ha indicat. Pel seu perfil socioeconòmic, ha continuat, hi ha persones tenen greus dificultats de complir amb les mesures. "Però és molt difícil confinar per barris per la gran mobilitat que hi ha en aquestes zones", ha defensat.

stats