Societat 27/11/2014

Presenten a Barcelona una xarxa estatal per desenvolupar nous antibiòtics

Un total de 23 organismes públics i privats volen combatre "l'escassetat" en innovació d'aquest àmbit

Europa Press
2 min
Medicaments / ACN

BarcelonaUn total de 23 organismes públics i privats del sector sanitari han impulsat la xarxa estatal per al Descobriment de Nous Antibiòtics (AD-SP) per combatre "l'escassetat" de la innovació en aquest àmbit i fer front a l'auge de bacteris multiresistents. La iniciativa ha estat presentada aquest dijous en roda de premsa pel cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Jordi Vila; el seu homòleg a l'Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid, Rafael Cantó; el director científic d'Abac Therapeutics, Domingo Gargallo, i el director de Descobriment i Desenvolupament de Valoralia R + D, Youness Ouahid.

L'ús "massiu i inapropiat" durant anys dels antibiòtics ha desencadenat un increment de soques resistents que amenacen els pacients més vulnerables, com els oncològics i els trasplantats, però el desenvolupament de nous antibacterians s'ha frenat, ha lamentat Gargallo. "La guerra contra els bacteris semblava controlada però la situació s'està revertint", de manera que urgeix la incorporació de nous antibiòtics que ampliïn els 15 tipus que hi ha actualment, la majoria ineficaços, ha afegit.

La nova xarxa pretén "poder coordinar la inversió de l'administració amb la capacitat de les empreses privades i els grups d'investigació", un objectiu que ha començat a materialitzar-se aquest dijous a Barcelona amb la constitució del grup promotor. Cantó ha dit que "són necessaris antibiòtics més selectius i més eficaços que acabin amb els bacteris i minimitzin els danys", i ha destacat que actualment hi ha diverses investigacions en aquest sentit, algunes d'elles en fase III. La nova xarxa, ha precisat Vila, es basarà en el treball en equip: "Volem unir esforços de tots els grups investigadors i farmacèutics per fer realitat reptes molt importants i augmentar la projecció internacional del país".

Vila ha advertit que tornar a una situació en què les infeccions comunes i lesions menors podrien matar "és una possibilitat molt real del segle XXI", i ha animat a l'administració i empreses privades a invertir en el descobriment de nous antibiòtics. Per la seva banda, Ouahid ha destacat que trobar nous antibiòtics és una cosa "molt complexa i d'elevat risc tècnic", cosa que es demostra en el fet que en l'últim mig segle no s'ha aconseguit cap producte d'aquestes característiques.

stats