PANDÈMIA
Societat Turisme 21/12/2021

Estiu negre per al turisme gironí

El sector avisa que necessita els clients estrangers per intentar salvar una temporada dolenta

Maria Garcia
3 min
Estiu negre per  Al turisme gironí

GironaEl president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, respon taxatiu a la pregunta de com van les reserves aquest estiu: “Malament. Només tenim un 30%-35% d’ocupació”. “Necessitem el turisme estranger, amb el local no en tenim prou”, afegeix el president de la Federació de Càmpings de Catalunya, Miquel Gotanegra, que també augura un estiu “molt i molt complicat” amb unes xifres d’habitacions plenes molt semblants. De fet, l’únic sector que registra dades positives és el turisme rural, amb més del 80% de les places reservades.

El president de la Federació d’Hostaleria, que està formada per onze associacions i 1.550 empreses de la demarcació gironina, no és gaire optimista i preveu que a l’estiu, “si va bé, s’arribarà al 50% d’ocupació, quan abans el 50%-60% era molt poc. Ara som al 30%-35% i això és antieconòmic total”. I és que amb tan poques reserves no s’arriben a cobrir les despeses fixes dels establiments.

Unes perspectives negres que comparteix la Federació de Càmpings. Miquel Gotanegra indica que l’ocupació al juliol se situa entre el 30% i el 35%, “una xifra que no arriba ni al 50% del que hi havia reservat l’any passat”. El juny el donen per perdut i l’agost “és una incògnita”. “Fa unes setmanes que s’han animat les reserves, però partíem de xifres molt i molt baixes: teníem anul·lació rere anul·lació”.

Tant Escudero com Gotanegra coincideixen a dir que l’obertura de les fronteres s’ha traduït, de moment, en poques reserves de visitants estrangers. “Reserven els clients que fa molts anys que venen i que coneixen la zona. La gent, si no coneix la destinació, no es mourà perquè té por”, apunta el president de la federació, que també assegura que la majoria de francesos, que suposen el 50% dels clients que visiten les comarques gironines, “es queden al Pertús i la Jonquera i no arriben ni a Figueres”.

A més, Gotanegra considera que la data d’obertura de les fronteres “es va anunciar massa tard i ha afectat molt”. Als càmpings el percentatge de clients belgues, neerlandesos, alemanys i anglesos representava el gruix de les reserves, però aquest any difícilment tornaran. “El client anglosaxó és diferent del llatí, ells planifiquen les vacances amb molt temps d’antelació, no van a última hora”.

Daltabaix econòmic

De fet, els dos responsables de les associacions alerten que no es podran omplir totes les habitacions només amb els visitants del país. “El turista local, abans, representava el 5%. Potser aquest any arribem al 10% o 15%, però això no ens soluciona la temporada”, indica Gotanegra. Escudero hi coincideix i posa xifres: “A la província de Girona tenim 431.000 places d’allotjament, cosa que representa una plaça per cada dos habitants”.

Així mateix, també adverteixen que el turisme i els serveis tenen un pes molt important a la demarcació i que si no salven la temporada afectarà molts treballadors i empreses. “Un 70% dels treballadors gironins són del sector de l’hostaleria. Si això no funciona ens anirà molt malament. Perquè el turisme és el motor de molts altres sectors, com el comerç, la indústria, l’alimentació, els fusters, els pintors...”

L’oasi rural

L’únic àmbit que té més números de salvar la temporada és el turisme rural. Segons el vicepresident de l’Associació de Turisme Rural de Girona, Costa Brava i Pirineu, Ferran Miquel, al juliol tenen un 80% de les places ocupades i a l’agost se supera el 95%. “A l’agost era normal però abans al juliol mai superàvem el 60%”. I és que molts catalans han escollit aquesta opció per passar les vacances: “Tenim un gran avantatge: els nostres allotjaments són per a poca gent, les famílies i les parelles poden estar separades de la resta, i ara tothom busca natura i que no hi hagi grans aglomeracions”. Quant a l’origen dels clients, Miquel explica que “el 50% provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona, el 20% de la resta de Catalunya, un 10% de l’Estat i la resta són estrangers”.

Ara bé, els tres representants avisen que per aconseguir números verds “és clau que la pandèmia estigui controlada i que la gent faci les coses bé”, tal com recalca Gotanegra, que també creu que el govern de Madrid i la Generalitat haurien de promoure accions a escala internacional per recuperar el turista estranger. I Escudero demana a la Generalitat “que s’hi impliqui” per transmetre un missatge de tranquil·litat per atraure visitants de fora que salvin la temporada.

stats