Societat 12/11/2015

"Jo estimava la meva filla i no li hauria fet mal": la història del cas Asunta Basterra

L'Audiència provincial de la Corunya condemna a 18 anys de presó els pares d'Asunta per l'assassinat de la nena

Selena Soro
4 min
Qui va matar Asunta Basterra?

BarcelonaEl judici als pares d’Asunta Basterra per la mort de la nena va començar el 9 de setembre passat. La filla de Rosario Porto i Alfonso Basterra, de 12 anys, va ser trobada morta en un camí a Teo, Galícia, el 22 de setembre de fa dos anys. Dos anys i dos mesos després, l'Audiència provincial de la Corunya els condemna a 18 anys de presó.

Al judici s'hi van citar 84 testimonis i 60 pèrits, segons l’agència Efe, que havien d'ajudar a aclarir els interrogants que encara envoltaven la mort de la nena adoptada d’origen xinès. Aquesta és la cronologia d'un judici, amb veredicte final de culpabilitat, ple de contradiccions:

29 de setembre del 2015

Arrenca el judici per la mort d'Asunta Basterra

El fiscal Jorge Fernández de Aránguiz acusa l’advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra, pares d’Asunta, d’un delicte d’assassinat i demana per a cadascun 18 anys de presó. El fiscal manté que els pares són culpables d’haver drogat la nena barrejant Orfidal –un ansiolític– amb el dinar que van compartir tots tres a casa del pare –la parella estava separada.

Unes hores més tard, aquella mateixa tarda, els pares haurien lligat Asunta de peus i mans amb una corda taronja, de la qual es van trobar fragments al xalet familiar de Teo, i l’haurien asfixiat amb un objecte flexible i tou, probablement un coixí o un mocador.

Més tard n’haurien abandonat el cos en una pista forestal del municipi. El mòbil del crim és una de les grans incògnites del crim. Una de les hipòtesis és que els pares van assassinar la seva filla, que havien adoptat a la Xina 12 anys abans, perquè els feia nosa. En un principi la policia mantenia com a principal hipòtesi el mòbil econòmic, ja que Asunta hauria heretat els diners dels seus avis, morts en estranyes circumstàncies, i Porto, usufructuària de l'herència fins que la nena fos major d'edat, tenia problemes econòmics.

1 d'octubre del 2015

Declara la mare, l'advocada Rosario Porto

Rosario Porto, la mare d'Asunta, nega al judici del cas que hagi mort la nena. "Jo estimava la meva filla i no li hauria fet mal", diu davant el jutge en un llarg interrogatori que el seu advocat qualifica d’"inhumà", segons l’agència Efe.

Porto també declara que "ningú donava Orfidal a la seva filla". Ella en prenia i, durant la instrucció judicial, va declarar que havia vist que el seu exmarit havia donat una "pols blanca" a la nena, la qual cosa va fer pensar que podia ser la droga, però durant el judici ho nega. Assegura que si algú hagués drogat la seva filla Asunta se n’hauria adonat perquè hauria detectat els efectes de l’ansiolític.

El fiscal també recrimina a la mare la calma amb què va rebre la notícia de la troballa del cos de la seva filla, i que fins i tot s’arribés a adormir. Ella contesta que "estava convençuda" que no era la seva filla i que en aquells moments "no estava en condicions d’assumir la notícia". Sobre la corda taronja que es va trobar al cos de la nena, idèntica a uns fragments que també es van trobar en una casa de la família al poble de Teo, prop d’on va aparèixer el cos, Porto declara: "No tinc cap explicació per a aquesta corda".

Rosario Porto i Alfonso Basterra durant el judici de l’assassinat de la seva filla.

2 d'octubre del 2015

Declara el pare, el periodista Alfonso Basterra

El pare d'Asunta Basterra, Alfonso Basterra, també nega que hagi subministrat mai Orfidal a la nena. "Com havia de tenir interès per matar la meva filla? Si era el que més estimava en aquest món", declara. Les anàlisis post mortem realitzades a la nena van revelar que portava tres mesos consumint Orfidal, i que el dia dels fets havia ingerit una dosi letal d'aquest medicament. El 27 de setembre del 2013, durant la declaració judicial, Basterra havia dit que en una ocasió li havia donat "una pols blanca" a la seva filla, sense concretar el medicament. Al judici es corregeix i afirma que quan va fer aquella declaració portava "sis dies plorant" i havia dormit en un lloc on "no ho farien ni les rates", referint-se al calabós.

30 d'octubre del 2015

El jurat declara els pares d'Asunta culpables

El jurat popular declara Rosario Porto i Alfonso Basterra culpables de l'assassinat de la seva filla Asunta. Ho fan, de forma unànime, els nou membres del jurat –cinc homes i quatre dones– després d'una deliberació que es prolonga durant quatre jornades, des de dilluns, i en què responen fins a 21 preguntes sobre els fets. Remarquen que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se.

12 de novembre del 2015

L'Audiència condemna els pares a 18 anys de presó

L'Audiència provincial de la Corunya condemna a 18 anys de presó els pares d'Asunta per l'assassinat de la nena. El veredicte té en compte l'agreujant de parentesc.

Llegiu 'Veredicte en directe d'un assassinat', l'article de Mònica Planas

stats