Societat 21/06/2019

La cronologia del cas que ha portat a revisar la definició dels delictes sexuals

Les dues sentències anteriors han tingut vots discrepants

M.r.
3 min
La manifestació contra el masclisme i la violència institucional aquest divendres a Barcelona

BarcelonaTres anys després que una jove denunciés haver estat violada per cinc homes durant els Sanfermines del 2016 a Pamplona, el Tribunal Suprem prendrà una decisió definitiva sobre si a ulls de la justícia es va tractar d'una agressió sexual, com asseguren totes les acusacions, d'un abús, com fins ara han sentenciat els tribunals, o si no hi ha delicte, com opina la defensa. Fins ara els tribunals que han deliberat sobre el cas no han arribat a una sentència per unanimitat. L'Audiència de Navarra va condemnar els acusats per abusos a nou anys de presó, amb un vot discrepant d'un magistrat partidari d'absoldre'ls. El Tribunal Superior de Justícia de Navarra va mantenir la condemna, tot i el vot de dos magistrats partidaris de condemnar per agressió sexual. Aquesta és la cronologia dels últims tres anys:

  • 7 de juliol de 2016, la denúncia

Una jove madrilenya de 18 anys denuncia que la nit de Sanfermines va ser violada per cinc homes que la van dur a un racó d'un portal i la van agredir sexualment per torns. Tot i que la noia no ho sabia, els cinc presumptes autors van gravar en vídeo l'agressió i la van compartir per WhatsApp. La policia deté els homes i el jutge instructor n'ordena la presó preventiva.

  • Octubre de 2016, l'anterior atac de la ManadaMentre el jutge de Pamplona investiga el cas dels Sanfermines descobreix al mòbil d'un dels detinguts un altre vídeo on quatre d'ells abusen d'una jove semiinconscient a l'interior d'un cotxe al municipi de Pozoblanco (Còrdova) el maig de 2016, un mes i mig abans dels fets de Pamplona. Deriva el cas a una jutge de Còrdova, que els ha acabat processant.
  • 22 de novembre de 2017, el judiciEls cinc acusats acusen la víctima de mentir davant del tribunal de l'Audiència de Navarra i asseguren que les relacions sexuals van ser consentides. Les acusacions (la fiscalia, l'advocat de la víctima, el govern navarrès i l'Ajuntament de Pamplona) demanen fins a 25 anys de presó per agressió sexual per als homes. La defensa, l'absolució.
  • 26 d'abril de 2018, la primera sentènciaL'Audiència de Navarra, després de cinc mesos de deliberació condemna a 9 anys els cinc acusats per abusos sexuals. No veu en l'atac de la Manada la violència i la intimidació que requereix el delicte d'agressió sexual tal com està redactat ara mateix al Codi Penal. La sentència, que té el vot particular d'un magistrat partidari de l'absolució, és rebuda amb indignació per la ciutadania. Les múltiples manifestacions de rebuig acaben creant els lemes 'Jo sí que et crec' i 'No és No'.
  • 22 de juny de 2018, els acusats surten de la presóL'Audiència de Navarra acorda excarcerar els condemnats mentre esperen que es revisin els recursos presentats per les acusacions i per la defensa contra la primera sentència. Amb tot, el tribunal els retira el passaport, els prohibeix sortir del país i entrar a la comunitat de Madrid per evitar que s'acostin a la víctima.
  • 28 de juny de 2018, el guàrdia civil intenta obtenir el passaportTot i les mesures imposades pel tribunal, un dels membres de la Manada, que és guàrdia civil, intenta treure's el passaport. La fiscalia demana el seu empresonament de nou però finalment es decreta que continuï en llibertat provisional.
  • 1 d'agost de 2018, el robatori d'unes ulleres de solUn altre dels condemnats és detingut de nou per intentar robar unes ulleres de sol en un centre comercial de Sevilla i fugir amb el cotxe i intentar atropellar els vigilants de seguretat de l'establiment. En aquest cas el jutjat ordena la presó preventiva. Finalment el condemnen per un delicte lleu de robatori sense violència.
  • 5 de desembre de 2018, el veredicte del TSJNEl Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) manté la condemna de 9 anys per abusos sexuals als cinc homes condemnats tot i el vot particular de dos magistrats partidaris de la condemna per agressió sexual. Com que tornen a presentar-se recursos a la sentència es decideix que els acusats continuïn en llibertat provisional.
stats