Societat 07/08/2017

Sense acord per desencallar les cues del Prat en la tercera reunió entre Aena, Eulen i els treballadors

S'han registrat cues de fins a una hora d'espera als controls de l'aeroport, aquest matí en una nova jornada de vaga parcial dels vigilants. Aquest migdia, però, la circulació s'ha normalitzat

Pau Esparch / Josep Ferrer
3 min
Les cues d'aquest matí per superar els controls de seguretat del Prat a la T1

BarcelonaLes cues al Prat continuaran. La tercera reunió entre els representants d'Aena, Eulen i el comitè de vaga dels treballadors ha acabat sense un acord. Des d'aquest matí, les parts discutien a la seu del departament de Treball amb la mediació del Govern per mirar de trobar una solució al conflicte, després de la reunió de nou hores que ja van mantenir ahir i la de dotze hores del passat divendres.

Encara que les parts asseguraven, abans de començar, que les reunions anteriors havien propiciat un acostament, finalment, l'acord no ha arribat. La trobada ha començat quan passaven uns minuts de les 11 h i ha acabat al voltant de les 8.15h del vespre. En paral·lel, aquest dilluns també s'ha viscut la tercera jornada de vaga parcial dels vigilants dels controls de seguretat, que ha provocat aquest matí cues de fins a una hora a l'aeroport del Prat. Les cues per l'aturada de la tarda eren de mitja hora.

L'assessor del comitè de vaga, Joan Carles Giménez, ha reconegut abans d'entrar a la reunió que les posicions ''cada cop estan més a prop'', tot i que ja ha assegurat que l'acord no podria arribar en la sessió d'avui. Giménez també ha valorat que per acabar amb el conflicte caldrà signar un acord amb Eulen i un altre acord amb Aena que corregeixi a l'alça la licitació que es va signar a la baixa entre Eulen i Aena. Així, segons els treballadors, es posaria ''punt final per sempre'' a les condicions de precarietat que viuen els vigilants dels controls de seguretat del Prat.

Unes hores abans, la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que "Aena fa 15 dies que estava desapareguda i no hi era. No sé si estava seguint el conflicte o no". "L'empresa Eulen ens va demanar que Aena s'impliqués. Es van asseure a negociar divendres, i puc dir que la directora de l'aeroport del Prat va fer una bona feina, però constantment havia de trucar a Madrid per veure com estava la situació", ha afegit Bassa.

"Hem de pensar que la seguretat de l'aeroport no pot dependre d'una persona amb un sou baix, que treballa amb un escàner i que no té suplències", ha afirmat la consellera, que ha destacat: "La seguretat és responsabilitat d'Aena". "Si no, reclamem que ens passin les competències", ha conclòs. Aquest diumenge, en una primera proposta, els representants de l'empresa concessionària del servei, Eulen, van acceptar un augment de sou de 45 euros al mes, i també un increment de la plantilla en 21 vigilants.

El comitè de vaga, per la seva banda, reclama un plus de 330 euros al mes (un vigilant ras cobra prop de 900 euros) i un augment de la plantilla de 100 persones, que s'afegirien als 354 vigilants actuals. A més, Eulen va portar a Barcelona 25 treballadors més abans que comencés la vaga parcial. Com a contraproposta, l'empresa va proposar un augment de sou de 155 euros als treballadors i augmentar més la plantilla. Aquest matí continuaran les negociacions des d'aquest punt.

Si el conflicte continua encallat, divendres i diumenge que ve es tornaran a fer aturades parcials i dilluns 14 començarà la vaga total.

Amb 510 vols programats per a la jornada d'avui, les aturades estan programades en franges d'una hora, a partir de les 5.30 h, les 10.30 h, les 16.30 h i les 18.30 h, i amb uns serveis mínims del 90%. A primera hora del matí, entre les 4.00 h i les 6.00 h, també s'han produït llargues cues de fins a una hora. Llavors s'han acumulat els viatgers que agafaven els vols més matiners del dia coincidint amb la primera aturada de la vaga. A partir de les 6.00 h, la situació s'ha anat normalitzat, i les cues s'han reduït fins als 20 minuts, tant a la T1 com a la T2. Les cues han tornat a arribar a l'hora d'espera a partir de les 9.00 h.

Cues d'aquest moment a la T1 de l'aeroport del Prat

Aquest matí, la situació ha estat més tranquil·la que la de divendres passat, en la primera jornada de la vaga parcial. Tot i això, desenes d'usuaris de Twitter que han passat la nit en alguna de les terminals per evitar perdre l'avió s'han queixat de l'estat de la situació a les xarxes socials.

stats