Societat 07/04/2016

El regidor de la CUP de Barcelona Josep Garganté, a judici per suposades coaccions a un metge

El doctor l'acusa d'haver intentat coaccionar-lo perquè canviés un informe mèdic relacionat amb una càrrega de la Guàrdia Urbana contra un grup de manters i ell es defensa dient que només va demanar una segona visita sense la presència de l'agent

Ara
2 min
El regidor de la CUP Josep Garganté, durant la comparaixença /MARC ROVIRA

BarcelonaEl regidor de la CUP de Barcelona Josep Garganté s'haurà d'enfrontar la vigília de Sant Jordi a un judici per una falta lleu per haver pressionat un metge per intentar fer-li canviar un informe mèdic. Segons la interlocutòria del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona que s'ha fet pública avui, el jutjaran per un delicte de coaccions lleus. En cas que el condemnessin hauria de pagar una multa.

Segons el metge que ha fet la denúncia, Garganté va intentar que canviés un informe mèdic perquè expliqués que la causa d'una lesió d'un home que havia atès no era una caiguda, com havia escrit, sinó que havia rebut una empenta i era una agressió. El metge del Centre Mèdic Peracamps s'hi va negar.

Tot plegat va ser arran d'una càrrega de la Guàrdia Urbana contra un grup de manters a la zona de les Drassanes de Barcelona el 23 de març. Segons la interlocutòria, en "la dispersió massiva de diverses persones" un home –no s'especifica si era un manter o no– va "resultar lesionat" poc abans de les cinc de la tarda. Per això el van dur al centre mèdic, on el van atendre.

Cap a les vuit del vespre Garganté va anar al centre mèdic "en companyia d'unes altres persones que no han resultat correctament identificades". Allà "s'hauria entaulat una discussió sobre el contingut de l'informe que el metge havia emès", continua la interlocutòria. I afegeix: "En concret, on es descrivia com a causa de la lesió una caiguda es requeria al metge que fes constar que l'havien empès i que es tractava d'una agressió".

La CUP ho desmenteix

La regidora de la CUP, Maria-José Lecha, ha assegurat aquest dimarts que el també electe Josep Garganté només hauria demanat que el metge tornés a atendre el ferit sense la presència de terceres persones, "a petició del mateix ferit". Els cupaires mantenen que un agent de la Guàrdia Urbana va estar present quan el doctor va visitar el pacient i atribueixen la denúncia a "un malentès".

L'esquerra independentista manté que "va ser l'agent qui va coaccionar el metge", en incitar-lo a denunciar les peticions del regidor. A més, asseguren que un agent de paisà va gravar Garganté "mentre exercia el dret de representació política". La regidora atribueix la denúncia a una "campanya repressiva contra la venda ambulant i qui els dóna suport" i ha titllat de "racistes" les batudes policials.

CiU demana la compareixença d'Ada Colau

Les reaccions a CiU han estat completament diferents. El seu portaveu, Joaquim Forn, ha demanat una compareixença "urgent" d'Ada Colau perquè "expliqui què pensa fer" davant la denúncia contra Josep Garganté. Els convergents asseguren que "es tracta d'uns fets greus, especialment en haver estat protagonitzats un càrrec electe". Han demanat a l'Ajuntament què està fent "per protegir la Guàrdia Urbana d’aquesta persecució inadmissible".

Més enllà d'una possible resposta en l'àmbit judicial, Forn ha demanat "obrir un debat" sobre les responsabilitats dels càrrecs electes.

stats