Societat 04/11/2016

Xoc entre la CUP i el Govern per l'actuació dels Mossos en la detenció de Venturós

Munté demana als anticapitalistes que "no caiguin a la trampa" de l'Estat; Jané reclama deixar la policia "al marge del debat", i Salellas es pregunta fins quan el Govern seguirà obeint "la justícia espanyola"

Ara / Marta Vergonyós
2 min
L'alcaldessa de Berga atén la premsa després de la declaració als jutjats

Barcelona / Vilanova i la Geltrú"Volem saber què farà el Govern amb les futures detencions que vindran, volem saber si obeirà la justícia espanyola o els principis del procés". Així de contundent s'ha mostrat Benet Salellas, advocat i diputat de la CUP, a la sortida de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, dels jutjats.

L'alcaldessa, detinguda de matinada, ja ha declarat davant el jutge de Berga"Un Govern independentista hauria d'actuar d'una altra manera", havia dit a primera hora a RAC1 Salellas sobre la detenció de l'alcaldessa per part dels Mossos d'Esquadra aquest matí. Salellas ha carregat contra la forma d'actuar dels Mossos i del departament d'Interior: "L'han detingut a les 7 del matí a casa seva. Si el que volen és complir ordres, fer-ho de matinada no és la fórmula que esperem", ha denunciat Salellas. A més, ha expressat que Interior "no hauria de donar compliment a aquesta ordre perquè estem en un procés de desconnexió".

En declaracions a 'Els Matins' de TV3, ha reivindicat que obeir una ordre de la justícia espanyola contravé els principis del procés sobiranista: "Fins a quin moment pensa la conselleria seguir executant ordres injustes?". En segon lloc, Salellas ha explicat que s'han sentit "especialment dolguts" pel moment i el lloc que ha escollit la policia per efectuar la detenció. "S'ha buscat un moment en què l'alcaldessa era sola a casa. El més normal hauria estat anar a detenir-la a plena llum del dia i a l'Ajuntament, quan tothom pogués veure què passava. En canvi, se l'ha anat a buscar de matinada i a casa seva. Això diu molt poc de la política del departament d'Interior", ha remarcat.

Salellas ha assegurat que "és preocupant com enquadrem la detenció d'avui enmig de l'escalada repressiva de l'independentisme". El també advocat de Venturós ha explicat que si estan perseguits és "per complir el mandat emancipador", i ha recordat que la denúncia per haver despenjat la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament i haver-hi posat una estelada "ve de l'extrema dreta, de Societat Civil Catalana". El cupaire recorda que Venturós es va presentar a unes eleccions en què va dir que faria això, i va guanyar.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra i ha demanat a la CUP que no "caigui a la trampa" que li para l'Estat. "El problema no són els Mossos ni l'exercici de les seves funcions, el problema és l'Estat, el govern del PP i la judicialització constant de la vida política de Catalunya", ha dit Munté en declaracions a Catalunya Ràdio. Segons la portaveu de l'executiu, la policia s'ha limitat "a complir les funcions que li marca la llei", i ha assenyalat que no és moment d'obrir el debat sobre l'actuació dels Mossos.

El conseller de l'Interior, Jordi Jané, demana "no matar el missatger" i deixar els Mossos d'Esquadra al marge del debat per la detenció de l'alcaldessa de Berga.

"L'origen del debat no és l'actuació dels Mossos d'Esquadra, el tema és per què estan judicialitzades tantes actuacions", insisteix el conseller, que recorda que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga al cos la funció de policia judicial. "Quan actuen com a policia judicial qui els mana és el jutge, l'ordre no ha passat pel Govern", recalca.

La CUP ha convocat concentracions de suport a Venturós a moltes ciutats dels països catalans: Barcelona, Girona, Reus, Lleida, Tortosa, Figueres, Sort, Vilafranca del Penedès, Sabadell, Mataró, Palma i Pedreguer.

stats