Societat 05/06/2018

Una teràpia experimental cura un càncer de mama amb metàstasi

Els científics desenvolupen un tractament d’immunoteràpia esperançador per a molts tipus de càncer

Quim Aranda
4 min
cancermama

LondresUna dona malalta de càncer de mama terminal, que havia desenvolupat metàstasi per tot el cos, s’ha curat completament de la malaltia després que la triessin per sotmetre’s a un tractament revolucionari que consisteix a fer servir cèl·lules sanes del seu propi sistema immunitari per combatre els tumors, que en alguns casos eren grossos com pilotes de tenis i s’havien escampat per òrgans tan vitals com el fetge, a més d’altres parts del cos. Els tractaments convencionals van quedar del tot descartats després que li fos detectat al pit dret el càncer, que es va estendre ràpidament.

Fa dos anys l’equip mèdic li va comunicar a Judy Perkins que li quedaven, en el millor dels casos, tres mesos de vida. Però ara, després d’haver-li inoculat fins a 90.000 milions de cèl·lules sanes del seu propi organisme, tots el símptomes de la malaltia han desaparegut.

L’esperançadora informació coincideix amb la cloenda avui a Chicago de la reunió anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO és la sigla en anglès), i va ser publicada ahir a la tarda per la revista cientítica Nature Medicine. La tècnica, desenvolupada per científics del Centre d’Investigació Nacional del Càncer dels Estats Units, encara està en fase experimental. Els científics que l’han dut a terme consideren que podria revolucionar el tractament de molts tipus d’aquesta malaltia.

En declaracions a la BBC poc després que la notícia es fes pública, Perkins, enginyera, que ara té 51 anys, va declarar: “Una setmana després [d’haver iniciat la nova teràpia] vaig començar a sentir alguna cosa; tenia un tumor al pit que podia notar com s’anava reduint. Encara va trigar una o dues setmanes més fins a desaparèixer del tot”.

A més, va recordar que abans del tractament la seva salut es va deteriorar molt. I va afegir: “Tenia un tumor que em pressionava un nervi del braç, cosa que significava que passava la major part del temps tractant de no moure’m per evitar que el dolor em baixés per tot el braç. Havia abandonat la lluita”. Perkins va relatar la millora que va notar després de sotmetre’s al nou tractament: “Es van dissoldre la majoria dels tumors i he pogut arribar a fer caminades de fins a 64 quilòmetres”.

En la mateixa conversa, la pacient també recordava ahir la reacció de l’equip mèdic que la tractava després de l’exploració posterior a les primeres sessions de la inoculació: “Estaven molt emocionats”. Va ser aleshores quan li van comunicar que tenia moltes probabilitats de curar-se. En el moment en què la BBC hi va contactar, ahir mateix, Judy Perkins acabava de tornar de Florida, a casa seva, on havia passat cinc setmanes circumnavegant la península en caiac.

Cèl·lules T

La pacient ha sigut tractada per un equip liderat pel doctor Steven Rosenberg, de l’esmentat Institut Nacional del Càncer de Maryland. Rosenberg va qualificar la recuperació de Perkins de “notable”.

L’assaig clínic, que encara està en curs, ha utilitzat cèl·lules T de la pacient modificades -formen part de la resposta immune del cos- per fer front als tumors. En aquest cas, Perkins va ser tractada amb limfòcits prèviament infiltrats amb tumors reactius (TIL) dissenyats contra les versions mutants de quatre proteïnes: SLC3A2, KIAA0368, CADPS2 i CTSB. La immunoteràpia consisteix a estimular les defenses naturals del cos per combatre el càncer, i és el tipus de combat de xoc més personalitzat que es coneix fins ara.

Un estudi del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i del Cancer Reserarch UK Cambridge Institute, presentat també al congrés d’ASCO, aprofundeix en l’evolució genètica del càncer de mama amb metàstasi justament per desenvolupar tractaments més individualitzats i eficaços.

La immunoteràpia ja s’utilitza per afrontar alguns tipus de càncer. Tanmateix, la taxa de resposta fins ara és relativament baixa. Per al càncer de pròstata, de moment, només s’ha mostrat eficaç en el 10% dels casos. Amb anterioritat al cas de Perkins, els assajos d’immunoteràpia per tractar el càncer de mama s’havien demostrat en gran mesura ineficaços.

stats