Societat 09/08/2012

El 'Curiosity' ja envia imatges en alta definició

L'aparell que investiga la geologia de Mart ha fet fotografies del relleu muntanyós del planeta vermell i panoràmiques del lloc de l'aterratge

2 min
Imatge en alta definició del 'Curiosity', on es veuen els límits del cràter i la muntanyosa topografia de Mart / NASA

L'explorador 'Curiosity' ha començat a enviar les primeres imatges en alta resolució de la superfície de Mart i panoràmiques del lloc on va aterrar diumenge passat. Les imatges les ha publicats l'agència espacial de la NASA.

La primera imatge d'alta resolució va ser feta per la càmera superior del masteler, que serà utilitzada durant la missió del 'Curiosity'.

La fotografia és en blanc i negre i s'hi veu una planura amb petites roques. Al davant hi ha els turons que marquen els límits del cràter Gale, un dels destins del 'Curiosity'. La NASA ha explicat que la imatge mostra dues depressions que "probablement van ser excavades per l'ona expansiva dels propulsors durant el descens del 'Curiosity'".

En una altra de les imatges rebudes en alta resolució s'hi veu l'ombra del masteler i 'el cap' del 'Curiosity' sobre la superfície de Mart, així com una panoràmica de 360 graus, on es torna a veure el mont Sharp, el límit del cràter on l'aparell farà experiments geològics.

Les primeres instantànies van arribant a poc a poc, després que els responsables de la missió verifiquessin l'estat dels instruments i col·loquessin les càmeres, que permeten la visió estereoscòpica, i el masteler en posició vertical.

El centre de control de la NASA rep la informació primer en baixa resolució i, a poc a poc, va actualitzant els detalls de les imatges, que en el cas de les càmeres del masteler no mostren la pols de les càmeres inferiors del 'Curiosity'.

Aquest dimecres també es va rebre la primera imatge en color de la zona on es troba el 'Curiosity', presa amb una altra càmera, la Mars Hand Lens Imager (MAHLI), tot i que es troba difuminada per la pols aixecada durant l'aterratge. La càmera s'ha de despendre del protector per la pols per començar a enviar noves i més detallades imatges de Mart.

stats