Societat 24/07/2019

David Fernàndez deixa d’assessorar l’equip de Colau en transparència

L'exdiputat de la CUP abandona el Consell Assessor en la nova etapa política al consistori

Maria Ortega
2 min
David Fernández, en una imatge d'arxiu al Parlament, que deixa d’assessorar l’equip de Colau en transparència.

BarcelonaLa necessitat de tenir "parets de vidre" a l'Ajuntament de Barcelona va ser un dels mantres de l'inici del primer mandat d'Ada Colau. I molt especialment de qui va ser tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ara diputat al Congrés. Asens presentava, el novembre del 2015, el nou Consell Assessor per la Transparència, format per tècnics municipals i persones que destaquen per la seva defensa de la transparència, amb l'objectiu de fer front a la corrupció i posar fi als "espais opacs".

La nova etapa de Colau al capdavant del consistori, després del pacte de govern amb el PSC i de rebre els vots de la formació de Manuel Valls per superar la investidura, comença amb una baixa destacada en aquest òrgan consultiu: la del periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez que, preguntat per aquest diari, no ha volgut donar-ne explicacions, però ja ha comunicat per escrit als membres del consell que no continuarà participant-hi amb el nou escenari polític.

Fernàndez va acompanyar Asens en la presentació del Consell Assessor per la Transparència del qual també formaven part, inicialment, persones com l'activista Simona Levi, l'exregidora de Ciutat Vella Itziar González i el filòsof Josep Ramoneda. Tots tres van causar baixa per motius diferents –en el cas de González, per exemple, quan va assumir el projecte de reforma de la Rambla– i van ser substituïts, igual que Sílvia Vernia, que va dirigir l'Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques quan Joan Llinares va assumir la direcció de l'Agència Antifrau del País Valencià i que, després, també va plegar.

Aquestes quatre vacants les havien d'ocupar l'economista Arcadi Oliveres, la periodista Karma Peiró, la jurista Eulàlia Pascual i Laia Bonet abans que decidís integrar-se a la llista del PSC com a número dos de Jaume Collboni i fos proclamada tinent d'alcalde. De fet, ara és Bonet la màxima responsable de l'àrea municipal de Transparència, de la qual penja el Consell Assessor.

Fonts d'aquest òrgan de defensa de la transparència admeten que l'ens es reuneix poc sovint i que encara no ho ha fet des que hi ha el nou govern i Jaume Asens ja no encapçala l'àrea. Alguns dels tècnics municipals que en formaven part el mandat passat també han canviat de destinació. Fonts municipals apunten que els membres del consell s'han anat rellevant en el càrrec depenent de les seves responsabilitats professionals o institucionals. I remarquen que aquest és el cas de Fernàndez i Laia Bonet.

Les mateixes fonts apunten que l'activitat del consell ha baixat molt últimament perquè ara ja estan desplegades totes les eines de "l'arquitectura de transparència" del consistori, com la bústia ètica i el codi de conducta, i que algunes de les funcions que feia corresponen ara al nou comitè d'ètica, que es vol reforçar.

stats