RELIGIÓ
Societat 19/09/2013

El papa Francesc: "Mai no he estat de dretes"

Francesc creu que l'Església ha de deixar d'insistir en el matrimoni homosexual, l'ús d'anticonceptius o l'avortament i defensa que les dones puguin accedir a llocs d'autoritat de la institució eclesiàstica

Ara
2 min
El Papa demana que "calli  El soroll de les armes" a Síria

BarcelonaEl papa Francesc, en una entrevista publicada aquest dijous, afirma que, tot i ser titllat d'ultraconservador, "mai no he estat de dretes". El pontífex rememora la seva època en els jesuïtes: "Tenia 36 anys: una bogeria. Havia d'afrontar situacions difícils i prenia les decisions de manera brusca i personalista", i va ser la manera autoritària i ràpida de prendre decisions la que l'ha portat a "tenir problemes seriosos i a ser acusat d'ultraconservador". Tot i això, el Papa assegura que "no hauré estat certament com la beata Imelda, però mai no he estat de dretes".

L'entrevista ha estat publicada per setze revistes de cultura de la Companyia de Jesús i l'ha fet el director de 'La Civiltà Cattolica', el jesuïta italià Antonio Spadaro. Recull un diàleg de més de sis hores que es va desenvolupar al llarg de tres sessions els dies 19, 23 i 29 d'agost.

Presència de la dona en els llocs d'autoritat de l'Església

El Papa considera que l'Església té el desafiament de reflexionar sobre el "lloc específic" de la dona a l'Església de manera que també estigui "allà on s'exercita l'autoritat en els diferents àmbits de l'Església".

Francesc aposta per treballar més fins a elaborar "una teologia profunda de la dona" i perquè "el geni femení estigui en els llocs on es prenen les decisions importants". Subratlla que "no cal confondre la funció amb la dignitat", ja que Maria, una dona, és "més important que els bisbes". El pontífex afegeix que cal "ampliar els espais per a una presència femenina més incisiva a l'Església", critica els discursos que "sovint s'inspiren en una ideologia masclista" i diu que tem "la solució del masclisme amb faldilles, perquè la dona té una estructura diferent de l'home".

Deixar d'insistir en el matrimoni homosexual, l'avortament i l'ús d'anticonceptius

El Papa també declara que cal que l'Església acompanyi les persones amb misericòrdia independentment de la seva condició. El pontífex recorda que quan li van preguntar si aprovava l'homosexualitat va respondre amb una altra pregunta: "Quan Déu mira una persona homosexual, aprova la seva existència amb afecte, o la rebutja i la condemna?".

Francesc considera que "no podem seguir insistint en qüestions que fan referència a l'avortament, el matrimoni homosexual o l'ús d'anticonceptius". El Papa ha conclòs que "no és necessari estar parlant d'aquestes coses sense cessar".

stats