Policial
Societat 20/06/2021

Degoteig de baixes a la policia local del Vendrell

La falta d’efectius havia provocat un conflicte laboral que ara comença a desenrocar-se

i
Fran Richart
2 min
Pancartes de protesta per la situació laboral de la policia local del Vendrell.

TarragonaDesprés de gairebé sis setmanes sense patrulles de policies locals durant els caps de setmana al Vendrell, els sindicats dels treballadors i l’Ajuntament han arribat a un acord que ha desenrocat les posicions d’aquest conflicte laboral que s’allarga des del 2011. Ara, però, està en vies de solucionar-se després que s’hagin constituït les taules de negociació. “Tot han sigut promeses que s’arreglarà. Donarem per bo el compromís de l’alcalde socialista Kenneth Martínez i els donarem un mes de marge. Han assegurat que anunciaran les places de policies que s’havien demanat”, explica Jordi Jiménez, policia local i representant de la Central Sindical Independent i de Funcionaris.

L’inici d’aquest conflicte va començar fa més de sis setmanes, en un degoteig de baixes que van demanar gairebé 25 policies locals dels 86 que conformen la plantilla del cos del Vendrell. Jiménez declara que les condicions amb les quals treballen havien generat aquesta situació amb conseqüències “psicofísiques” per al personal. Gairebé el 30% dels agents són interins, la plantilla no cobra plus de nocturnitat i qualifiquen de lamentables les condicions de l’actual comissaria, ubicada en una antiga estació d’autobusos. “La policia local tenia la síndrome de burnout, tenen personal sense formar, falta d’organització i una sobrecàrrega laboral que ha fet que la gent emmalalteixi i estigui de baixa”, diu Mar Vázquez, presidenta de la junta de personal de l’Ajuntament del Vendrell i sindicalista de la UGT.

Arran d’aquesta falta d’agents, els Mossos d’Esquadra s’han encarregat de cobrir el servei. Fonts policials consultades declaren que això ha suposat una càrrega extraordinària de treball per als Mossos del Baix Penedès, que en un torn de nit de cap de setmana només disposen de dues o tres patrulles de seguretat ciutadana per a tota la comarca. Es calcula que hi ha hagut caps de setmana en què fins a 50 serveis destinats a la policia local del Vendrell s’han quedat sense cobrir. Fins i tot es va arribar a l’extrem que, durant una setmana, quan els veïns trucaven a la policia local, els atenia per telèfon un vigilant de seguretat que els derivava al telèfon d’emergències 112. Una solució temporal, ja que no hi havia ningú per atendre les trucades dels veïns ni tampoc per custodiar la comissaria.

Una porra i hores de formació

La regidora de Seguretat de l’Ajuntament, Luz Ramírez, treu ferro al conflicte i assegura que aquesta situació no ha generat inseguretat: “Hem tingut manca d’efectius, però hem pogut salvar els mobles”. “L’interinatge és un problema general. Nosaltres som el reflex del que passa a tot arreu”. Segons Ramírez, durant aquestes setmanes sense agents no hi ha hagut incidències que hagin desequilibrat o desbordat la seguretat al Vendrell.

L’Ajuntament ha enviat 16 agents interins a fer un curs de 120 hores de formació per poder exercir a les platges durant la temporada estival. Aquests interins, que cobren 400 euros menys que els seus companys de carrera, feia dos anys que patrullaven pels carrers d’aquesta ciutat de 37.000 habitants, amb només una porra i unes hores de formació.

Ara els sindicats confien en recuperar la normalitat per a la festa de Sant Joan.

stats