Barcelona

"Van deixar una xeringa al tobogan"

Les famílies que freqüenten els jardins Cèsar Martinell, a l'Eixample, demanen mesures urgents contra la degradació de l'espai

4 min
Els jardins Cèsar Martinell, aquest dimarts al migdia, després de la interevnció de neteja integral

Barcelona"Allò ja va ser anar massa lluny, va ser una declaració de guerra", assegura Jordi Serracant, que porta les filles a l'Escola Sant Josep Oriol de Barcelona i passa moltes tardes als jardins de Cèsar Martinell, un interior d'illa amb entrada des de la Gran Via i des del carrer Villarroel, a l'Esquerra de l'Eixample. Quan parla d''"allò" que ha fet endurir el to de les famílies contra la degradació del parc es refereix a la troballa d'una xeringa col·locada a la part de dalt del tobogan i amb l'agulla mirant cap amunt. Un punt i a part. Va passar dijous de la setmana passada i llavors les famílies que solen utilitzar el parc van esclatar contra l'Ajuntament a través de les xarxes socials. "Cada setmana, al sortir de l'escola, el mateix escenari. Així portem anys i ningú no fa res", es queixava el president de l'AMPA del centre, Òscar Milla, que defensa que, arribats a aquest punt, "no hi ha més solució que precintar el parc i reformar-lo de dalt a baix".

No és la primera vegada que les famílies de l'escola aixequen la veu contra els dèficits de neteja i manteniment de l'espai. Ja el 2018 van ser notícia quan un fanal amb la base rovellada va caure de forma sobtada sobre un pare que va intentar protegir els infants i la resta d'adults. Li va trencar la tíbia i el peroné i el va obligar a passar pel quiròfan. Llavors de l'AMPA ja van fer un comunicat demanant mesures urgents per evitar nous accidents d'aquest tipus i remarcant que aquesta era la "pitjor zona d'esbarjo amb diferència" de tot l'Eixample. I l'Ajuntament va fer una revisió dels fanals i va substituir el que havia caigut. Però les queixes per la degradació dels jardins van continuar.

Les famílies que en fan ús asseguren que ja fa temps que de forma esporàdica hi anaven trobant alguna xeringa i que, sobretot, hi havia un problema d'excrements de gossos -i també, humans- per tot arreu i molta brutícia. Però des de fa uns mesos, des de la primavera, la cosa s'ha complicat perquè expliquen que hi ha un petit grup que fa servir el parc com a punt de venda de droga i que alguns clients es queden a consumir-la als mateixos jardins. "Els toxicòmans s'han fet seu l'espai", denuncia Milla.

La xeringa que es va trobar al tobogan
El fanal que va caure el 2018

"Estem farts de trobar xeringues i pipes de crack", afegeix Serracant, que explica que dijous, amb la troballa de la xeringa va canviar el to de tot. Per sort, remarca, qui la va trobar va ser un nano de més edat i no es van haver de lamentar mals: "No vull ni pensar què hagués passat si s'hi hagués trobat un dels petits". La tensió es nota a l'espai en qualsevol moment. Quan aquest diari s'hi va acostar per veure quin és l'estat de la zona, també: era dimarts a la una del migdia i hi havia tres persones assegudes darrera la zona de joc que ràpidament es van posar en guàrdia i van voler saber quin és l'objectiu de la visita i, sobretot, assegurar que cap d'ells no apareixia a les fotos.

Neteja i Guàrdia Urbana

Des de l'alarma de la setmana passada, l'Ajuntament assegura que entoma el manteniment de la zona com un tema prioritari. Ahir al matí s'hi va fer una "actuació integral de neteja" i a la tarda hi havia agents de la Guàrdia Urbana i agents cívics a la zona. El govern municipal defensa que estan en contacte amb les famílies per fer un seguiment de la problemàtica i que s'hi garantirà una presència intensiva d'agents en les hores pactades amb el centre: les de major ús per part de la canalla. La neteja es coordina aquí amb els equips de l'Agència de Salut Pública pel que fa a la recollida de xeringues. Però per al president de l'AMPA la resposta arriba tard i és insuficient: "El regidor m'ha escrit per Twitter però ni m'ha trucat per anar a fer una visita als jardins"

Una xeringa davant de la zona de joc

Insisteix que cal fer foc nou a la zona, una reforma integral que n'allunyi els mals usos. I l'Ajuntament defensa que ja té previst recollir aquest guant i que la reforma està prevista en el pla d'inversions d'aquest mandat i que ja es treballa en el projecte executiu. La inversió s’inclou en el paquet d’actuacions a Parcs i Jardins i es preveu començar obres l’octubre del 2022, com concreten fonts municipals.

Les famílies tenen clar que no volen canviar aquest parc per un altre perquè abandonar-lo seria complicar encara més la situació que s'hi viu . "S'ha de repensar tot l'espai perquè té molts racons, llocs on la canalla juga i s'hi poden trobar de tot, des d'una xeringa fins a un excrement humà”, denuncia Milla, que considera que la reforma ja no pot esperar més i no entén perquè els veïns de l'illa de cases no l'han omplert de pancartes denunciant la degradació. "Que no hi ha veïns, o què?".

stats