SOCIETAT
Societat 16/04/2012

El delator de la trama que va robar droga al port implica guàrdies civils i policies nacionals

Entre diverses operacions, estan acusats de robar un contenidor amb 400 kilograms de cocaïna que havia arribat al Port de Barcelona

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl principal delator de la suposada trama de policies nacionals, guàrdies civils i delinqüents habituals a la qual, entre altres delictes, se li atribueix el robatori d'un contenidor de 400 kilograms de cocaïna al Port de Barcelona, ha declarat avui davant el jutge i ha confirmat l'existència de la xarxa, a través de la qual, aprofitant la informació dels comandaments policials implicats, els acusats robaven partides de droga a altres traficants per després revendre-la.

Juan Pedro L.F., que per aquest cas només s'enfronta a sis mesos de presó, ha explicat avui que va decidir-se a delatar els acusats un cop ja estava a presó, condemnat per la mort de dos vigilants de seguretat d'un furgó blindat a Terrassa. Segons ha assegurat, el grup li va parar una trampa perquè necessitaven un culpable. "Es creuen per sobre de la llei i jo estic a la presó per unes morts que no he comés", ha criticat.

En el primer dia de judici, Juan Pedro L.F. ha detallat el 'modus operandi' de la xarxa, a través de la qual narcotraficants i comandaments policials "es dedicava a robar droga a delinqüents", i les funcions de cada un dels membres.

Un dels grans robatoris comesos -en el que el propi delator va participar però que ja ha prescrit-, va tenir lloc a finals dels 90. Gràcies a la documentació falsa facilitada per un dels guàrdies civils acusats, Antonio S.M., Juan Pedro va viatjar al Marroc amb altres dels imputats per entrar a Catalunya 165 kilos de hachís. "Sabíem que passariem la frontera espanyola sense problemes i només calia pagar a la policia marroquí", ha relatat. Un cop a territori català, es va fingir que la Guardia Civil detenia els transportistes i confiscava la droga, per així enganyar al traficant i no haver de pagar-li la mercaderia.

L'Audiència de Barcelona jutja des d'avui i fins el juny aquesta trama de corrupció i tràfic de drogues que implica a cinc guàrdies civils, dos policies nacionals i un grup de delinqüents habituals. Les penes que es demanen van des dels sis mesos fins als 39 anys, ja que la majoria de delictes que se'ls imputen ja han prescrit.

Tot i que avui havien de declarar quatre dels narcotraficants acusats -entre ells el que es considera cap de la banda, Javier S.R.-, només Juan Pedro L.M. ha volgut respondre a les preguntes del fiscal. Un altre dels acusats s'ha limitat a explicar que és confident policial des de 2003 i coneix els acusats però ha assegurat que no té cap relació amb la trama.

La principal operació que s'investiga, i una de les poques que no ha prescrit, és el robatori d'un contenidor de 400 kilograms de cocaïna que havia arribat al Port de Barcelona el 2005.

stats