Un 40% dels alumnes dels cursos de recuperació dels punts del carnet de conduir pateix un trastorn psiquiàtric sense diagnosticar

El departament de psiquiatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha fet un estudi sobre 900 conductors sense punts, i demana que es facin diagnòstics de TDAH o trastorn de la son a tots els cursos de reeducació vial

El psiquiatre de la Vall d'Hebron Miquel Casas ha explicat que mentre el trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) afecta el 4% de la població, entre els conductors amb conductes il·legals i reincidents el percentatge arriba al 16%. En el cas de l'abús de l'alcohol la proporció passa del 3 al 9% i en el cas de les drogues del 3 al 58%.

Per això, considera que hi ha molts conductors no diagnosticats de malalties psiquiàtriques, ja que les distraccions a la carretera poden ser conseqüència de patir TDAH, o l'abús d'alcohol i drogues són el resultat d'una malaltia prèvia com els trastorns de personalitat, ha dit. Els que corren a més velocitat de la permesa, per exemple, són "cercadors de sensacions", que també poden considerar-se malalts psiquiàtrics o, fins i tot, psicòpates.

Però Casas lamenta que la immensa majoria d'aquests malalts no estiguin diagnosticats perquè són malalties "invisibles". En aquest sentit ha explicat que des del seu hospital van fer un experiment amb 900 assistents a cursos de reeducació viària per recuperar els punts. Van assistir a una classe i els van explicar diversos símptomes mentals que podien patir i que podien causar accidents, i els van dir que si els patien els anessin a visitar.

El 43% van respondre afirmativament i, d'aquests, el 90% van ser diagnosticats positivament amb símptomes.

Per aquest motiu, en el marc del VI Congrés Internacional sobre Polítiques Europees de Trànsit, celebrat a Barcelona entre dijous i divendres, el doctor Casas ha demanat que es puguin fer diagnòstics sobre aquest tipus de psicopatologies a tots els cursos de reeducació vial, i que en un futur seria ideal fer-los també a les autoescoles.