Societat 07/11/2013

El cap dels Mossos acusa ERC de "xantatge" per exigir la retirada immediata de les pilotes de goma

Manel Prat no se sent "moneda de canvi" i diu que fa un any ja va dir que les pilotes "tenien poc recorregut". Els republicans impediran que el Parlament demani la seva destitució

Ara
2 min

BarcelonaEl director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha qualificat de "xantatge" les condicions que ha posat ERC per no afegir-se a la resta de l'oposició i demanar la seva destitució al Parlament arran del cas Raval, la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez hores després d'una detenció violenta. CiU i ERC van acordar aquest dimecres la retirada "immediata" de les pilotes de goma abans del 30 d'abril de l'any vinent a canvi d'impedir la destitució de Prat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cap dels Mossos ha parlat directament de "xantatge", tot i que ha dit que no se sent "moneda de canvi" i que la retirada de les pilotes de goma no està relacionada amb el cas Quintana perquè, de fet, ha dit, fa un any ja va apuntar que "tenien poc recorregut" perquè és "un sistema antic que havia entrat en controvèrsia".

Ara caldrà veure quin és el pla B per substituir les pilotes de goma. La conselleria d'Interior defensa l'actual model policial, que aposta per "la distància" per contenir els violents, a diferència d'altres policies que es decanten "pel cos a cos". Tot fa pensar que els Mossos apostaran pels projectils viscoelàstics amb el suport del canó d'aigua, que els Mossos han desenterrat després d'anys de no fer-lo servir. "Les pilotes són un mètode de treball una mica antic, convindria adaptar-nos als temps. Però no ens podem adaptar perquè la policia sigui més feble", ha dit Prat.

Pel que fa al cas Ester Quintana, la dona que va perdre un ull al centre de Barcelona durant la manifestació per la vaga general, Prat es manté inflexible: "La ferida de la senyora Quintana continuem defensant que no està provocada per una pilota de goma".

És pel cas Quintana que Prat va presentar la seva dimissió a l'aleshores conseller d'Interior Felip Puig. "La dimissió la presento perquè en dues ocasions no vam dir tota la veritat perquè no la sabíem. No vam mentir. Hem volgut ser molt transparents des del primer moment, i s'han de conjugar tots els temps, el mediàtic, el polític, el judicial, i això fa que no acabi de ser del tot precisa la informació que es té".

stats