Societat 28/01/2021

Demanen presó per a un exregidor d’Albiol per obres a dit

La Fiscalia sol·licita una condemna de més de dos anys per haver encarregat reformes sense permís per gairebé un milió d’euros

Jordi Ribalaygue
2 min
Imatge d'arxiu de l'exregidor de Badalona David Gómez amb l'escrit de renúncia com a regidor del PP al govern municipal

BadalonaLa Fiscalia demana dos anys i tres mesos de presó per a un exregidor del PP que va formar part entre el 2011 i el 2012 del primer govern de l’alcalde Xavier García Albiol a l’Ajuntament de Badalona. La Fiscal acusa l’exregidor de Serveis Socials David Gómez d’un delicte continuat de frau a l’administració pública i d'un altre de prevaricació, per haver encarregat presumptament obres a dit a quatre empreses, sense superar cap concurs públic ni existir informes que justifiquessin la contractació. També sol·licita que s’inhabiliti per a càrrec públic durant 17 anys i mig l’expopular, retirat de la política.

Els empresaris van emetre factures per valor de 953.781,03 euros que el consistori no va pagar mai, segons l’escrit d’acusació amb què la Fiscalia insta a jutjar la trama i, a més, que es citi Albiol i diversos membres del PP de Badalona com a testimonis. El ministeri públic sosté que Gómez acordava reformes “verbalment” amb els constructors, que després li entregaven el compte, amb la suposada intenció d’embutxacar-se un “enriquimient injust” escapolint tot control.

Més de mig milió en reformes

La majoria d’obres van ser en dependències municipals i locals cedits a associacions al districte que Gómez encapçalava. El rebuts “no sempre es corresponien amb la realitat”, adverteix la fiscal. Va passar amb una despesa de 13.463,36 euros en reparacions al pis d’una excoordinadora afí a Albiol. Una empresa les va intentar carregar a l’Ajuntament encobrint-les com a tasques de manteniment de la via pública.

La càrrec de confiança va ser cessada al destapar-se el cas. La Fiscalia demana dos anys de presó per a ella i el seu marit. També proposa una condemna de dos anys i tres mesos per a vuit responsables de les companyies que tractaven amb Gómez. La investigació detecta que “sempre” facturaven amb sobrepreu i, en algun cas, amb comissió inclosa.

Un informe pericial estima que el cost total de les reformes es va desviar en més de mig milió d’euros sobre els preus de mercat. Per exemple, JJ Construcciones va reclamar 77.827 euros per millores al club de petanca de Sant Roc, quan el pèrit les valora en 21.340 euros. A més, no totes es van acabar. Una altra societat, Masendo 09, va girar un import de 2.100,40 euros per uns treballs inexistents de fontaneria a la Casa de Còrdova.

Fonts pròximes a Albiol recorden que l’alcalde va denunciar Gómez per la suposada trama el 2012, un cop el regidor va trencar amb el PP. Abans, Albiol el va apartar quan se’l va involucrar en una presumpta extorsió a un comerciant.

stats